Följ Avfall Sverige på Facebook
Följ Avfall Sverige på Twitter

Insamling av källsorterat matavfall

Biologisk behandling är inte bara den enskilda behandlingsanläggningen. Det är tvärtom en lång kedja av olika funktioner som ska fungera i samklang. Den långa kedjan består bland annat av insamling, förbehandling, huvudprocess samt avsättning. Information är en mycket viktig del som följer hela kedjan.

I Sverige finns separat insamling av källsorterat matavfall i över 200 kommuner. Dessa kommuner har mer eller mindre utbyggda system för insamling, ett fåtal kommuner har endast insamling från storkök och restauranger. Flera kommuner står i startgroparna för att starta matavfallsinsamling

Insamlingsarbetet börjar redan i hushållen. Där finns det ofta sorteringsutrustning i form av en påse med tillhörande påshållare, som delas ut av kommunerna. Påsarna kan vara gjorda av papper, bioplast eller plast. Det är viktigt att anpassa påsarna efter vilken för- och slutbehandling som ska ske.

Avfall Sverige har tillsammans med Waste Refinery tagit fram rapporten U2011:19 Hjälpmedel för introduktion av system för insamling av källsorterat matavfall samt Guide #2 som ska vara till hjälp för kommuner som funderar på att införa matavfallsinsamling (se länkar till höger).

(Uppdaterat 2015-08-03 av Britta Moutakis)

Lediga platser

Borlänge Energi söker anläggningsingenjör miljö till Fågelmyra avfallsanläggning.

Läs mer

VA Syd i Malmö söker enhetschef till avfallsavdelningen.

Läs mer

Täby kommun söker projektledare med drift- och kundfokus till avfallsenheten.

Ladda ner annonsen

Upplands Väsbys kommun söker projektledare/ informationsansvarig/ avfallsutvecklare på Kretsloppsenheten.

Läs mer

–––

Envac söker nya medarbetare till olika tjänster.

Läs mer

Här kan Avfall Sveriges medlemmar annonsera ut sina lediga platser kostnadsfritt. Maila info@avfallsverige.se

Den här vinjetten kommer ni att möta i många olika sammanhang under 2017. Det är nämligen den samlande symbolen för Avfall Sveriges 70-årsjubileum. I tidningen Avfall och Miljö, i nyhetsbrevet och i många andra sammanhang kommer vi att titta bakåt på vad som hänt inom svensk avfallshantering de gångna 70 åren. Och vi kommer även att försöka oss på en framtidsspaning – vad händer 70 år framåt? Följ oss under året!