Följ Avfall Sverige på Facebook
Följ Avfall Sverige på Twitter
2015-02-16

Avfall Sverige ger Retoy märkningen Miljönär-vänlig

Att byta, låna och skapa leksaker är en både kul och miljösmart idé. Därför tilldelar Avfall Sverige nu sin märkning ”Miljönär-vänlig” till Retoy. De bidrar på ett konkret sätt till att människor kan återanvända de resurser som redan finns.

Märkningen Miljönär-vänlig har tagits fram av Avfall Sverige tillsammans med Sveriges kommuner för att underlätta för alla som vill laga, låna och återanvända. Målet är att minska mängden avfall och göra hållbar konsumtion till en god vana, vilket spar både pengar och miljö – det är miljönär-vänligt helt enkelt. 

I Sverige är vi visserligen bra på att ta hand om det avfall som uppstår. Men vår höga konsumtion leder inte bara till enorma mängder sopor, det innebär också att vi förbrukar jordens resurser och energi i snabb takt. Miljöpåverkan är också stor, både när varor tillverkas och när de används.

Med sin Miljönär-vänliga märkning vill Avfall Sverige uppmärksamma alla de som bidrar till att vända trenden och ge produkterna ett längre liv och därmed banta soppåsarna. 

– Privatpersoner kan spara mycket pengar på att laga, låna och återanvända. Och vi kan tjäna miljarder ur ett samhällsekonomiskt perspektiv på att minska mängden avfall i Sverige, utan att för den skull behöva göra avkall på livskvaliteten. Sedan starten 2011 har Retoy lekt med över 400 000 barn som har lånat, bytt och skapat leksaker. Det är värt att uppmärksammas, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på Avfall Sverige.

– Vi är jätteglada över märkningen, som förhoppningsvis leder till en större efterfrågan av våra aktiviteter. Vi vill att barn över hela Sverige ska uppleva glädjen i att ta hand om sina leksaker och varandra, och förstå sambandet av hur allting är ömsesidigt beroende. När vi skapar nya saker av gamla, byter saker med varandra och tänker på att vara snälla mot oss själva, våra medmänniskor och naturen, då mår både vi och jorden bättre”, säger Soledad Piñero Misa, VD och grundare Retoy.

På miljönär.se kan man inom kort se alla verksamheter som märkts som Miljönär-vänliga – kolla då vilka som finns nära dig! På sajten finns också en mängd tips och råd för en mer hållbar konsumtion. Det behöver inte vara svårt.

Hos Retoy möts barn och upplever hur kul det är att vara miljövänlig samtidigt som de lär sig om sina rättigheter genom att byta, låna, skapa och ge leksaker. Retoy jobbar även aktivt med att sortera bort leksaker som kan innehålla farliga kemikalier. Sedan starten 2011 har de nått över 400 000 barn på deras aktiviteter. Retoy finns idag i Malmö, Stockholm, Göteborg, Lerum, Bollnäs, Ovanåker och Gislaved, men leker för fullt för att nå barn i hela Sverige. Huvudpartners är Unicef och Blocket.

 

 <- Tillbaka till: Nyhetsarkiv

I korthet

2017-11-22 Nyproducerade kläder bränns

Den svenska klädjätten H&M bränner tonvis med nyproducerade kläder på kommunala värmeverk i Sverige, avslöjar Uppdrag granskning. Enligt företaget handlar det om kläder som har förstörts under transport och skadats av vatten och mögel, eller kläder som innehåller för höga mängder av otillåtna kemikalier.


2017-11-21 Hoten mot biogasen kräver snabbt besked och bred samsyn

Hotet från importerad biogas med dubbelt stöd och bristen på långsiktiga styrmedel gör framtiden oviss för ett av våra klimatsmartaste bränslen – biogasen. Detta har påtalats av Avfall Sverige i flera debattartiklar, senast i Ny Teknik den 15 november och i Aktuell Hållbarhet den 20 november. Den senare artikeln tillsammans med LRF och 100% förnybart.


2017-11-20 Veckan då Europa minskar avfallet

Nu ska tusentals aktiviteter runt om i Europa visa att det går att minska avfallet. Det är nämligen dags för den nionde årgången av projektet ”Europa Minskar Avfallet” där Avfall Sverige är nationell samordnare.


2017-11-15 Rapport om marin nedskräpning

Avfall Sverige är huvudsponsor till en rapport, som tagits fram av den internationella avfallsorganisationen Iswa: Prevent Marine Plastic Litter Now. Här visas vikten av effektiv avfallshantering för att komma till rätta med problemet. Vi behöver sprida erfarenheter och samverka, menar författaren, Dr Costas Veslis, vid University of Leeds.


2017-11-14 Temadag med paneldebatt om skatteförslaget

Den 4 december arrangerar Avfall Sverige en temadag med anledning av det förslag som skatteutredningen lämnade den 1 november om att införa en skatt på 100 kr/ton för i stort sett allt avfall till förbränning, undantaget farligt avfall. Under temadagen diskuteras olika perspektiv och konsekvenser för avfallsinnehavare, kommuner, sorterare, återvinnare anläggningar för förbränning av avfall med flera.


Avfall och Miljö är Sveriges enda renodlade avfallstidning. Här finns de djuplodande artiklarna, de förklarande exemplen och den tydliga analysen. Artiklarna skrivs av branschens egna experter och hela 80 procent av läsarna har direkt nytta av tidningen i sitt arbete. 

Läs mer