Följ Avfall Sverige på Facebook
Följ Avfall Sverige på Twitter
2015-09-22

Ledaren i senaste Avfall och Miljö

Goda nyheter! Nu kan jag ta med min egen termosmugg när jag köper caffé macchiato på det lilla fiket runt hörnet. ”Helt OK”, fick jag veta när jag frågade innehavaren häromdagen. De få pappmuggar som jag därmed slipper slänga varje vecka kanske inte innebär någon stor avlastning för miljön, men hädanefter kommer det att kännas bättre att köpa en riktigt god kopp kaffe.

För många andra är det också känslan som styr, både när de handlar en begagnad byrå och när de väljer att lämna sin gamla vinterrock till Myrorna istället för att slänga den – att hushålla med resurserna känns bra, helt enkelt. Men siffrorna talar också för dem: genom att köpa ett enda par jeans second hand istället för nya spar du nästan 8 kilo koldioxid. Det ger resultat.

Därför är det så roligt att se hur snabbt vår kampanj, Miljönär-vänlig, växer. Idag är det över 600 verksamheter som märkts, för att de hjälper folk att laga, låna och återanvända.

Att Avfall Sveriges medlemmar valt att gemensamt jobba med förebyggande i kampanjform genom Miljönär-satsningen ger oss en gemensam plattform som kan stärka både oss som bransch och saken – mindre avfall.

Läs hela ledaren i Avfall och Miljö nr 4 2015, den finns också att läsa digitalt: http://ebooks.exakta.se/avfall_sverige/2015/1504/#/4/<- Tillbaka till: Nyhetsarkiv

I korthet

2017-11-20 Veckan då Europa minskar avfallet

Nu ska tusentals aktiviteter runt om i Europa visa att det går att minska avfallet. Det är nämligen dags för den nionde årgången av projektet ”Europa Minskar Avfallet” där Avfall Sverige är nationell samordnare.


2017-11-20 Hoten mot biogasen kräver snabbt besked och bred samsyn

Det behövs ett snabbt besked och bred samsyn om framtiden för att branschen ska kunna fortsätta investera och utveckla biogasen, skriver Avfall Sverige, LRF och 100% förnybart i en debattartikel i Aktuell Hållbarhet. Ett hot är bland annat att den befintliga marknaden för biogas försvagas när bussar och taxifordon i ökande utsträckning elektrifieras.


2017-11-17 Miljardinvesteringar hotas av importerad biogas

Åtskilliga miljoner svenska skattekronor går åt till att stödja importerad biogas, som redan har fått subventioner i tillverkningslandet. Den skeva konkurrensen sätter hård press på de svenska biogasproducenterna. Det skriver Caroline Steinwig, Avfall Sverige, i en debattartikel i Ny Teknik.


2017-11-15 Rapport om marin nedskräpning

Avfall Sverige är huvudsponsor till en rapport, som tagits fram av den internationella avfallsorganisationen Iswa: Prevent Marine Plastic Litter Now. Här visas vikten av effektiv avfallshantering för att komma till rätta med problemet. Vi behöver sprida erfarenheter och samverka, menar författaren, Dr Costas Veslis, vid University of Leeds.


2017-11-14 Temadag med paneldebatt om skatteförslaget

Den 4 december arrangerar Avfall Sverige en temadag med anledning av det förslag som skatteutredningen lämnade den 1 november om att införa en skatt på 100 kr/ton för i stort sett allt avfall till förbränning, undantaget farligt avfall. Under temadagen diskuteras olika perspektiv och konsekvenser för avfallsinnehavare, kommuner, sorterare, återvinnare anläggningar för förbränning av avfall med flera.


Avfall och Miljö är Sveriges enda renodlade avfallstidning. Här finns de djuplodande artiklarna, de förklarande exemplen och den tydliga analysen. Artiklarna skrivs av branschens egna experter och hela 80 procent av läsarna har direkt nytta av tidningen i sitt arbete. 

Läs mer