Följ Avfall Sverige på Facebook
Följ Avfall Sverige på Twitter
2015-12-16

Mängden matavfall minskar

Mängden matavfall från butiker, restauranger och hushåll i Sverige minskar. Det visar en ny kartläggning som Naturvårdsverket låtit göra.

Störst procentuell minskning har skett hos restauranger och butiker, där matavfallet har minskat med mellan 15 och 35 procent. Störst minskning i mängd har skett hos hushållen. 

Det finns osäkerheter i siffrorna men kartläggningen indikerar ändå att butiker och restauranger både minskar sitt matavfall och har blivit bättre på att sortera ut det matavfall som uppstår. Det är mindre mat i den vanliga soppåsen jämfört med för två år sedan. Fortfarande utgörs dock en stor del av matavfallet i restauranger och butiker av matsvinn, det vill säga mat som kunde ha ätits. I restauranger är det frukt och grönsaker som står för den största andelen av den mat som kastas, 39 procent. För livsmedelsbutiker står kött, fisk och ägg för de största avfallsmängderna – omkring 35 procent – följt av frukt och grönsaker, som står för 25 procent.

Hushållen har både minskat sitt matavfall och blivit bättre på att sortera ut men svarar fortfarande för den största delen matavfall i Sverige, cirka 720 000 ton. Det motsvarar cirka 74 kilo per person men då ingår inte det flytande avfallet. Av hushållens matavfall uppgår andelen matsvinn till omkring 30 procent vilket är i samma storleksordning jämfört med för två år sedan.

En mer utförlig rapport med analys av orsaker till förändringen samt nya siffror även för livsmedelsindustrin kommer under våren 2016.

Kartläggningen av matavfallsmängderna görs av SMED som står för Svenska MiljöEmissionsData, och är namnet på det konsortium inom vilket de fyra organisationerna IVL Svenska Miljöinstitutet AB, SCB (Statistiska centralbyrån), SLU (Sveriges lantbruksuniversitet), och SMHI (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut) samarbetar. Matavfallet inkluderar både det oundvikliga (exempelvis skal och kaffesump) och svinn (exempelvis matrester och oöppnade matförpackningar).

Naturvårdsverket, Livsmedelsverket och Jordbruksverket arbetar 2013 – 2015 tillsammans i ett regeringsuppdrag för att minska matsvinnet. Dialog med branschen har ingått i regeringsuppdraget.

Läs mer på Naturvårdsverkets webbplats



<- Tillbaka till: Nyhetsarkiv

I korthet

2016-07-12 Riksdagsbeslut om reglering av avfallshierarkin i miljöbalken

Regeringens proposition om att införa avfallshierarkin i miljöbalken är beslutad av riksdagen och lagändringarna träder i kraft den 1 augusti 2016.


2016-07-12 Reviderade bemyndiganden i förordningar

Med anledning av de ändringar som har gjorts i 15 kap. miljöbalken och den omnumrering av kapitlet som har gjorts har regeringen beslutat om ändringar i bemyndigandena för ett antal förordningar.


2016-07-11 Välbesökt på Avfall Sveriges seminarier i Almedalen

Avfall Sverige arrangerade, tillsammans med olika samarbetspartners, tre olika seminarier under Almedalsveckan.


2016-07-07 Totalt 167 miljoner ton avfall i Sverige 2014

2014 uppkom totalt 167 miljoner ton avfall i Sverige, en ökning med över 11 miljoner ton jämfört med 2012. Det visar ny statistik från Naturvårdsverket.


2016-07-01 Sju myter och fakta om energiåtervinning

Det sprids många myter kring energiåtervinning och import av avfall. Är det till exempel sant att vad som helst kan åka in i ugnarna? Eller att Sverige är på väg att bli Europas soptipp? Svaret är nej. Dessa och fem andra myter lyfts nu i en folder.


Avfall och Miljö är Sveriges enda renodlade avfallstidning. Här finns de djuplodande artiklarna, de förklarande exemplen och den tydliga analysen. Artiklarna skrivs av branschens egna experter och hela 80 procent av läsarna har direkt nytta av tidningen i sitt arbete. 

Läs mer