Följ Avfall Sverige på Facebook
Följ Avfall Sverige på Twitter
2015-12-16

Mängden matavfall minskar

Mängden matavfall från butiker, restauranger och hushåll i Sverige minskar. Det visar en ny kartläggning som Naturvårdsverket låtit göra.

Störst procentuell minskning har skett hos restauranger och butiker, där matavfallet har minskat med mellan 15 och 35 procent. Störst minskning i mängd har skett hos hushållen. 

Det finns osäkerheter i siffrorna men kartläggningen indikerar ändå att butiker och restauranger både minskar sitt matavfall och har blivit bättre på att sortera ut det matavfall som uppstår. Det är mindre mat i den vanliga soppåsen jämfört med för två år sedan. Fortfarande utgörs dock en stor del av matavfallet i restauranger och butiker av matsvinn, det vill säga mat som kunde ha ätits. I restauranger är det frukt och grönsaker som står för den största andelen av den mat som kastas, 39 procent. För livsmedelsbutiker står kött, fisk och ägg för de största avfallsmängderna – omkring 35 procent – följt av frukt och grönsaker, som står för 25 procent.

Hushållen har både minskat sitt matavfall och blivit bättre på att sortera ut men svarar fortfarande för den största delen matavfall i Sverige, cirka 720 000 ton. Det motsvarar cirka 74 kilo per person men då ingår inte det flytande avfallet. Av hushållens matavfall uppgår andelen matsvinn till omkring 30 procent vilket är i samma storleksordning jämfört med för två år sedan.

En mer utförlig rapport med analys av orsaker till förändringen samt nya siffror även för livsmedelsindustrin kommer under våren 2016.

Kartläggningen av matavfallsmängderna görs av SMED som står för Svenska MiljöEmissionsData, och är namnet på det konsortium inom vilket de fyra organisationerna IVL Svenska Miljöinstitutet AB, SCB (Statistiska centralbyrån), SLU (Sveriges lantbruksuniversitet), och SMHI (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut) samarbetar. Matavfallet inkluderar både det oundvikliga (exempelvis skal och kaffesump) och svinn (exempelvis matrester och oöppnade matförpackningar).

Naturvårdsverket, Livsmedelsverket och Jordbruksverket arbetar 2013 – 2015 tillsammans i ett regeringsuppdrag för att minska matsvinnet. Dialog med branschen har ingått i regeringsuppdraget.

Läs mer på Naturvårdsverkets webbplats



<- Tillbaka till: Nyhetsarkiv

I korthet

2016-09-28 Naturvårdsverket föreslår bättre spårbarhet av farligt avfall

Naturvårdsverket har på regeringens uppdrag utrett hur avfallsstatistiken och spårbarheten av farligt avfall kan förbättras. Naturvårdsverket föreslår att all yrkesmässigt bedriven verksamhet i en digital lösning ska rapportera det farliga avfall man lämnar till borttransport eller tar emot efter transport. Idag saknas krav på en sådan rapportering.


2016-09-26 Förslag till hållbar textilkonsumtion

Naturvårdsverket har nu lämnat sin utredning om hållbar textilkonsumtion till regeringen. Bland annat föreslås lagkrav på utsortering av textilavfall, dialog med branschen om minskad miljöpåverkan från textilproduktion, mer återanvändning och materialåtervinning av textil inom offentlig verksamhet och informationsinsatser till konsumenter.


2016-09-23 Sju myter och fakta om energiåtervinning

Det sprids många myter kring energiåtervinning och import av avfall. Är det till exempel sant att vad som helst kan åka in i ugnarna? Eller att Sverige är på väg att bli Europas soptipp? Svaret är nej. Dessa och fem andra myter lyfts nu i en folder.


2016-09-22 Sverige förebereder ratificering av Paris-avtalet

Regeringen har lämnat propositionen Godkännande av klimatavtalet från Paris, till riksdagen. För att Parisavtalet ska träda i kraft ska minst 55 parter som tillsammans står för minst 55 procent av det totala globala utsläppen av växthusgaser ratificera det.


2016-09-20 Regeringen vill fasa ut giftiga kemikalier

I budgetpropositionen för 2017 föreslår regeringen kemikaliesatsningar om totalt 375 miljoner kronor fram till 2020 för att fasa ut giftiga kemikalier.


Avfall och Miljö är Sveriges enda renodlade avfallstidning. Här finns de djuplodande artiklarna, de förklarande exemplen och den tydliga analysen. Artiklarna skrivs av branschens egna experter och hela 80 procent av läsarna har direkt nytta av tidningen i sitt arbete. 

Läs mer