Följ Avfall Sverige på Facebook
Följ Avfall Sverige på Twitter
2015-12-16

Mängden matavfall minskar

Mängden matavfall från butiker, restauranger och hushåll i Sverige minskar. Det visar en ny kartläggning som Naturvårdsverket låtit göra.

Störst procentuell minskning har skett hos restauranger och butiker, där matavfallet har minskat med mellan 15 och 35 procent. Störst minskning i mängd har skett hos hushållen. 

Det finns osäkerheter i siffrorna men kartläggningen indikerar ändå att butiker och restauranger både minskar sitt matavfall och har blivit bättre på att sortera ut det matavfall som uppstår. Det är mindre mat i den vanliga soppåsen jämfört med för två år sedan. Fortfarande utgörs dock en stor del av matavfallet i restauranger och butiker av matsvinn, det vill säga mat som kunde ha ätits. I restauranger är det frukt och grönsaker som står för den största andelen av den mat som kastas, 39 procent. För livsmedelsbutiker står kött, fisk och ägg för de största avfallsmängderna – omkring 35 procent – följt av frukt och grönsaker, som står för 25 procent.

Hushållen har både minskat sitt matavfall och blivit bättre på att sortera ut men svarar fortfarande för den största delen matavfall i Sverige, cirka 720 000 ton. Det motsvarar cirka 74 kilo per person men då ingår inte det flytande avfallet. Av hushållens matavfall uppgår andelen matsvinn till omkring 30 procent vilket är i samma storleksordning jämfört med för två år sedan.

En mer utförlig rapport med analys av orsaker till förändringen samt nya siffror även för livsmedelsindustrin kommer under våren 2016.

Kartläggningen av matavfallsmängderna görs av SMED som står för Svenska MiljöEmissionsData, och är namnet på det konsortium inom vilket de fyra organisationerna IVL Svenska Miljöinstitutet AB, SCB (Statistiska centralbyrån), SLU (Sveriges lantbruksuniversitet), och SMHI (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut) samarbetar. Matavfallet inkluderar både det oundvikliga (exempelvis skal och kaffesump) och svinn (exempelvis matrester och oöppnade matförpackningar).

Naturvårdsverket, Livsmedelsverket och Jordbruksverket arbetar 2013 – 2015 tillsammans i ett regeringsuppdrag för att minska matsvinnet. Dialog med branschen har ingått i regeringsuppdraget.

Läs mer på Naturvårdsverkets webbplats



<- Tillbaka till: Nyhetsarkiv

I korthet

2017-02-21 Seminarium om konkurrens i avfallssektorn

På fredag, den 24 februari, arrangerar Konkurrensverket ett seminarium om konkurrens i avfallssektorn. Ola Alterå, Regeringens särskilda utredare om cirkulär ekonomi, Weine Wiqvist, vd, Avfall Sverige och Britt Sahleström, vd, Återvinningsindustrierna är några av de medverkande. Seminariet pågår 9.00-11.00 och kommer att websändas.


2017-02-16 Mysterium att nya Miljöbyggnad saknar krav på avfallsutrymmen

Bra källsortering, insamling och återvinning är viktigt i det cirkulära samhället. Ändå saknas krav på avfallsutrymmen i nya Miljöbyggnad 3.0, skriver Weine Wiqvist, vd för Avfall Sverige, i en debattartikel i Aktuell Hållbarhet.


2017-02-13 De tävlar om Europa-pris i avfallsminskning

Nu har Sveriges främsta avfallsminskande aktiviteter korats och under våren tävlar de om titeln Europas bästa. De tre är Gram Malmö, Göteborgs Stad med Förpacknings-spanarna och En Köpfri Dag.


2017-02-13 Hackathon för nytänk kring framtidens avfallshantering

Nya perspektiv på framtidens avfallshantering och konsumentens beteende var i fokus när Nackademin tillsammans med 70-årsjubilerande Avfall Sverige arrangerade ett Hackathon.


2017-02-08 Nya uppgifter om plaståtervinning skadar förtroendet

En stor del av de plastförpackningar, som har samlats in för materialåtervinning, bränns i stället. Detta har medierna rapporterat om de senaste dagarna. Det här är illa ur miljösynpunkt och det skadar förtroendet för insamlingen och nyttan med att källsortera.


Avfall och Miljö är Sveriges enda renodlade avfallstidning. Här finns de djuplodande artiklarna, de förklarande exemplen och den tydliga analysen. Artiklarna skrivs av branschens egna experter och hela 80 procent av läsarna har direkt nytta av tidningen i sitt arbete. 

Läs mer