Följ Avfall Sverige på Facebook
Följ Avfall Sverige på Twitter
2015-12-16

Mängden matavfall minskar

Mängden matavfall från butiker, restauranger och hushåll i Sverige minskar. Det visar en ny kartläggning som Naturvårdsverket låtit göra.

Störst procentuell minskning har skett hos restauranger och butiker, där matavfallet har minskat med mellan 15 och 35 procent. Störst minskning i mängd har skett hos hushållen. 

Det finns osäkerheter i siffrorna men kartläggningen indikerar ändå att butiker och restauranger både minskar sitt matavfall och har blivit bättre på att sortera ut det matavfall som uppstår. Det är mindre mat i den vanliga soppåsen jämfört med för två år sedan. Fortfarande utgörs dock en stor del av matavfallet i restauranger och butiker av matsvinn, det vill säga mat som kunde ha ätits. I restauranger är det frukt och grönsaker som står för den största andelen av den mat som kastas, 39 procent. För livsmedelsbutiker står kött, fisk och ägg för de största avfallsmängderna – omkring 35 procent – följt av frukt och grönsaker, som står för 25 procent.

Hushållen har både minskat sitt matavfall och blivit bättre på att sortera ut men svarar fortfarande för den största delen matavfall i Sverige, cirka 720 000 ton. Det motsvarar cirka 74 kilo per person men då ingår inte det flytande avfallet. Av hushållens matavfall uppgår andelen matsvinn till omkring 30 procent vilket är i samma storleksordning jämfört med för två år sedan.

En mer utförlig rapport med analys av orsaker till förändringen samt nya siffror även för livsmedelsindustrin kommer under våren 2016.

Kartläggningen av matavfallsmängderna görs av SMED som står för Svenska MiljöEmissionsData, och är namnet på det konsortium inom vilket de fyra organisationerna IVL Svenska Miljöinstitutet AB, SCB (Statistiska centralbyrån), SLU (Sveriges lantbruksuniversitet), och SMHI (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut) samarbetar. Matavfallet inkluderar både det oundvikliga (exempelvis skal och kaffesump) och svinn (exempelvis matrester och oöppnade matförpackningar).

Naturvårdsverket, Livsmedelsverket och Jordbruksverket arbetar 2013 – 2015 tillsammans i ett regeringsuppdrag för att minska matsvinnet. Dialog med branschen har ingått i regeringsuppdraget.

Läs mer på Naturvårdsverkets webbplats



<- Tillbaka till: Nyhetsarkiv

I korthet

2017-09-19 Avfallsstatistik på riksnivå och lokalt

Nu kan Avfall Sverige presentera statistik över hushållsavfallet i Sverige både på riksnivå och lokal nivå. Statistiken på riksnivå presenteras i rapporten ”Svensk Avfallshantering”. Den visar att mängden hushållsavfall har minskat. Rapporten ”Hushållsavfall i siffror” innehåller avfallsstatistik på läns- och kommunnivå.


2017-09-14 FTI-avtal om kommunal insamling av förpackningar

Avfall Sverige får en del frågor från medlemmarna om de avtal som FTI använder för avtal med kommunerna om ersättning för kommuners insamling av förpackningar.


2017-09-14 Uppdaterade upphandlingsguider

Den 1 juni 2017 trädde nya bestämmelser om arbetsrättsliga villkor i kraft i lagen om offentlig upphandling och i lagen om upphandling av koncessioner. Avfall Sveriges guider 17 och 18 är nu uppdaterade med den nya bestämmelserna.


2017-09-13 Filmen ”Cirkulär ekonomi i praktiken” med egen avsändare

Avfall Sverige, Energiföretagen Sverige, Energigas Sverige och Svenskt Vatten har tagit fram nya material om cirkulär ekonomi i praktiken. En broschyr med exempel och en film som förklarar hur det hänger ihop och varför Sverige ligger i framkant på området. Filmen kan nu beställas av våra medlemmar med den egna logotypen som avsändare.


2017-09-12 Minst 40 entreprenörer verksamma på marknaden för avfallsinsamling i Sverige

Minst 40 entreprenörer är verksamma på marknaden för insamling av mat- och restavfall i svenska kommuner. Detta framgår av Avfall Sveriges rapport nr 2017:25 ”Entreprenörer för insamling av hushållsavfall 2016”.


Avfall och Miljö är Sveriges enda renodlade avfallstidning. Här finns de djuplodande artiklarna, de förklarande exemplen och den tydliga analysen. Artiklarna skrivs av branschens egna experter och hela 80 procent av läsarna har direkt nytta av tidningen i sitt arbete. 

Läs mer