Årets Förebyggare vid Återvinningsgalan blev Ivana Kildsgaard från 100-gruppen, en plattform för samarbete kring återbruk inom inredningsbranschen. Priset är instiftat av Avfall Sverige och prisutdelare var Katarina Luhr, miljöborgarråd Stockholm, och Avfall Sveriges vd Weine Wiqvist.

Årets Förebyggare på Återvinningsgalan

Av de 21 nominerade var det sju som knep priserna i årets upplaga av Återvinningsgalan. Galan arrangerades för nionde gången av tidskriften Recycling, i samarbete med Avfall Sverige och Återvinningsindustrierna.

Återvinningsgalan arrangeras för att premiera innovationer, investeringar, personliga insatser eller produktförbättringar inom branschen, och lyfta de personer och företag som under året visat på extraordinära prestationer. Här är listan över årets pristagare.

Årets Förebyggare blev Ivana Kildsgaard från LINK arkitektur och 100-gruppen, en plattform för samarbete kring återbruk inom inredningsbranschen. Här samlas tillverkare, leverantörer av inredningsprodukter, inredningsarkitekter och många fler för att förenkla utvecklingen mot en cirkulär ekonomi på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt. Priset är instiftat av Avfall Sverige.

– Vi vill stimulera till återbruk, till exempel när man flyttar och byter lokaler. Det är viktigt med kravställning både för hållbarhetsstyrning och återbruk i inredningsprojekt. Vi måste ha koll på vad vi har för att kunna fasa ut ämnen och material vi inte vill ha, säger Ivana Kildsgaard.  

– 100-gruppen är ett jättefint exempel på förbyggande. De har visat vad man kan åstadkomma då alla parter lyssnar på varandra och söker pragmatiska lösningar. Vad vi ser är början till en cirkulär affärsmodell, säger Avfall Sveriges vd Weine Wiqvist.

Det var inte bara Ivana Kildsgaard och 100-gruppen som fick pris på galan. Ytterligare sex pristagare hyllades:

  • Årets återanvändare blev Godsinlösen för sin cirkulära skadereglering av skadat gods från försäkringsbranschen.
  • Årets återvinningsanläggning blev anläggningen för framställning av biokol från trädgårdsavfall genom pyrolys, som drivs av Stockholm Vatten & Avfall/Fortum.
  • Till årets avfallsbehandlare utsågs Stena Nordic Recycling Centre, som återvinner bilar till 95 procent.
  • Lund prisades som årets återvinningskommun.
  • Årets Opinionsbildare blev Svante Axelsson från Fossilfritt Sverige.
  • Årets Specialpris gick till Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood.

Executive Forum är ett förevenemang till Återvinningsgalan. Avfall Sveriges vd Weine Wiqvist deltog där tillsammans med bland andra Anders Wijkman, ordförande i Återvinningsindustrierna, Katarina Luhr, miljöborgarråd i Stockholm, Kristina Yngwe, miljöpolitisk talesperson C samt Maria Malmer Stenergard, miljöpolitisk talesperson M.

Läs mer om 100-gruppen


Skriv ut:

Datum