Fotograf: Mikael Gustavsson

Årets förebyggare utsedd på Återvinningsgalan

Den 31 januari arrangerades för tionde gången Återvinningsgalan av tidskriften Recycling, i samarbete med Avfall Sverige och Återvinningsindustrierna. Årets förebyggare blev Stockholmsmarknader som tagit konceptet bakluckeloppis till Stockholm och Sverige. 

Återvinningsgalan arrangeras för att premiera innovationer, investeringar, personliga insatser eller produktförbättringar inom branschen, och lyfta de personer och företag som under året visat på extraordinära prestationer. På galan delas priser ut i tio kategorier. Ett pris, Årets förebyggare, står Avfall Sverige bakom. 

Årets förebyggare blev i år Stockholmsmarknader.Varje år byter miljontals prylar ägare genom bolagets olika loppisinitiativ.

- Priset för Årets förebyggare tilldelas någon som kan visa att det är möjligt att förebygga uppkomsten av avfall i praktiken. Stockholmsmarknader har med stor framgång tagit konceptet Bakluckeloppis till Stockholm och Sverige och därmed förebyggt stora mänger avfall genom återanvändning,säger Weine Wiqvist, vd Avfall Sverige

Avfallshanterare världen över noterar ökande avfallsmängder och att mycket av det som slängs är resurser skulle kunna användas på mer effektiva sätt. I Sverige är vi duktiga på avfallshantering och arbetar sedan länge i linje med den nya cirkulära ekonomin. 

Priset delades ut av Nyamko Sabuni, hållbarhetschef ÅF, och Avfall Sveriges vd Weine Wiqvist.

Övriga två finalister till Årets förebyggare var IKEA Food Service (länk) och Engångsfritt Kulturkalas (länk).

På galan delas också nio andra priser ut: 

  • Årets cirkulära initiativ: Re:Newcell – Textilåtervinning 
  • Årets innovatör: OP Teknik – Utvecklingen av sorteringsrobot för bygg och rivningsavfall 
  • Årets kretsloppsfrämjare: RagnSells – Fokus på inköp genom LOU av återvunna material samt fosforåtervinning
  • Årets metallåtervinnare: Järnmalmer – Utveckling av verktyg för beräkning av återvinningens CO2 tillsammans med Chalmers
  • Årets Återanvändare: Loop Rocks – Nordens största e-marknadsplats för återanvända byggmassor
  • Årets Avfallsbehandlare: Renova/Göteborgs Stad/Renova – Eldriven sopbil
  • Årets WEEE-initiativ: Begagnade Vitvaror AB – Reparation och återanvändning av vitvaror genom eget varuhus för vitvaror i Arlöv
  • Årets Specialpris: SIS Plaststandard – Ny arbetsgrupp för plaståtervinning inom ISO med svenskt ordförandeskap (Avfall Sverige ingår i arbetet)
  • Juryns Hedersomnämnande: SVT Maträddarna – Anne Lundberg och Paul Svensson för arbetet med matsvinn

Executive Forum

Executive Forum är ett förevenemang till Återvinningsgalan. Avfall Sveriges Jon Nilsson-Djerf, rådgivare materialåtervinning, insamling och transport, deltog tillsammans med många tidigare pristagare från Återvinningsgalan för att uppmärksamma galans 10-årsjubileum. Ämnena spände brett från fallfrukt och sportutrustning till förorenad mark.


Skriv ut:

Datum