Återbrukscentraler skapar nya minimeringshjältar

Besöket på återvinningscentralen går oftast ut på att kasta avfall och oönskade prylar. Men på allt fler platser i Sverige börjar det nu se annorlunda ut. Efter ett besök är det numera högst troligt att du har lämnat något som någon annan kan ha nytta av.

På en återbrukscentral kan du i regel slänga avfall som kemikalier, batterier och glödlampor, precis som på vilken återvinningscentral som helst. Men den är framför allt där för att uppmuntra oss att kasta mindre. I en byteshörna hittar du kanske möbler, kläder och andra prylar som tidigare besökare har lämnat. Här kan du ställa sånt som du inte längre vill ha men som inte är i tillräckligt dåligt skick för att slängas. Ofta tas det då om hand av en välgörenhetsorganisation som säljer det vidare.

Med ett skifte från återvinning till återbruk tar centralerna ett bestämt kliv upp i avfallstrappan. Under förra årets Europa Minskar Avfallet-vecka utsågs den numera nerlagda återbrukscentralen ReTuren i Malmö som en av de tre bästa europeiska avfallsminskande aktiviteterna i kategorin offentlig förvaltning och tog plats på finalen i Bryssel. Nu letar vi efter årets bästa avfallsminskande aktiviteter.

Har du också gjort något bra som du vill uppmärksamma?

Varje år anordnas EU-projektet Europa Minskar Avfallet-veckan. Syftet är att inspirera till ett mer miljömedvetet tänkande och agerande genom att visa upp konkreta exempel på aktiviteter som leder till minskat avfall. Den 19-27 november är det dags för årets upplaga och nu vill vi veta vad ni har gjort eller ska göra för att minska avfallet! Det enda kravet för att delta är att någon del av aktiviteten sker eller redovisas under veckan. Vi väljer löpande ut och belyser intressanta bidrag och utser de bästa svenska aktiviteterna i slutet av året. I början av 2017 bjuder EU in 36 finalister till Bryssel för att kora Europas bästa avfallsminskande aktiviteter. Sista chansen att ansöka är den 4 november.

Läs mer om Europa Minskar Avfallet-veckan och anmäl din aktivitet på ewwr.eu

Kontakta ema@remove-this.avfallsverige.remove-this.se om du vill ha hjälp eller har några frågor.


Skriv ut:

Datum