Återvinn julen!

Nu tändas miljoner värmeljus – 300 miljoner förbrukas i Sverige varje år, många under jul- och nyårshelgen. Om de lämnas till återvinning kan 95 procent av energin sparas och 100 procent av metallen återvinnas.

Klimatförhandlingarna i Bali är precis avslutade. Nu börjar höjdpunkten i konsumtionssamhället: julen. Men med enkla knep kan vi spara på jordens resurser – och mycket handlar om återvinning för att spara energi.

All energi vi sparar är nämligen ett steg i att hejda klimatförändringarna eftersom det är den sista energin vi förbrukar som är den mest klimatpåverkande.

Tips nr 1: Värmeljusen och aluminiumfolie!
Varje svensk förbrukar i genomsnitt 33 värmeljus/år. Ljusen räknas som förpackningar och ska slängas bland metallförpackningar på återvinningsstationen. Aluminium är en miljömässig dålig lösning i slit- och slängsamhället eftersom det går åt mycket energi vid produktionen. Men om vi återvinner aluminium sparar vi 95 procent av den energi som annars behövs för att göra helt ny aluminium. Aluminium kan återvinnas hur många gånger som helst! Lämna in värmeljus-behållaren som metallförpackning! Återvinning av alla värmeljusbehållare motsvarar utsläpp av tusen ton koldioxid.

Tips nr 2: Julklappspappret
Samla allt papper från paketöppningen och lägg det i insamlingen för pappersförpackningar eller återanvänd det själv!

Tips nr 3: Glas
Sillburken och alla andra glasburkar och flaskor ska lämnas i glasåtervinning och locket på burkarna i metallåtervinningen. Glas är också energikrävande att tillverka så återvinningen bidrar till minskad klimatpåverkan.

Tips nr 4: Lampor
Alla smålampor från julgransljusens, elljusstakar, luciakronor etc. lämnas som el-avfall på bemannad återvinningscentral.

Tips nr 5: Matavfall
Bor du i en av de 125 kommuner i landet som samlar in källsorterat matavfall, kan du bidra till att dina rester från julmaten tas omhand på bästa sätt. I vissa kommuner blir dom till biogas som ger energi.


För mer fakta:
Den nationella portalen för avfall och återvinning:
www.sopor.nu
För frågor kontakta:
Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen 070-7282585
svante.axelsson@remove-this.naturskyddsforeningen.remove-this.se
Anna-Carin Gripwall, Avfall Sverige 070-662 61 28
anna-carin.gripwall@remove-this.avfallsverige.remove-this.se
Anders Grönvall, presschef Naturskyddsföreningen 070-6554619
anders.gronvall@remove-this.naturskyddsforeningen.remove-this.se


Skriv ut:

Datum