2021-04-09

Avfall Sveriges hemställan till regeringen: Förtydliga ansvarsavgränsningen kring kommunalt avfall

Avfall Sverige är eniga med Svenskt Näringsliv och Återvinningsindustrierna i deras hemställan om behovet av att klargöra ansvarsavgränsningen avseende kommunalt avfall. 

För att genomföra EUs reviderade avfallsdirektiv i svensk lagstiftning, ersätts termen hushållsavfall med uttrycket kommunalt avfall. Härigenom anpassar sig Sverige till övriga Europa. Medlemsstaterna är förpliktade att implementera EUs definition av kommunalt avfall. Avfall Sverige välkomnar att så har skett. Det möjliggör en enhetlig tillämpning av definitionen inom EU och underlättar när det gäller jämförelser mellan medlemsstaterna samt hantering av statistik. 

Med anledning av uttalanden i propositionen, råder emellertid viss oenighet om Sverige till fullo har implementerat det EU-rättsliga begreppet. Termen hushållsavfall har inbegripit det som kommunerna av miljö- och hälsoskyddsskäl har lagstadgad ensamrätt att ta hand om. Det är tydligt att EUs definition av kommunalt avfall är något vidare än det tidigare begreppet hushållsavfall och därmed liknande avfall, så som det senare tolkats av domstolarna, Avfall Sverige anser att det är lämpligast att den svenska definitionen inte skiljer sig från den EU-rättsliga. Det var också lagstiftarens intentioner (se propositionen 2019/20:156 s. 29 och 30).

Det behövs en helhetssyn på avfallsfrågorna som bidrar till en säker avfallshantering och bättre cirkularitet i enlighet med åtgärder högre upp i avfallshierarkin, snarare än att enbart fokusera på intressen och ansvarsfrågor för verksamhetsutövare som innehar kommunalt avfall. 
Till skillnad från Svenskt Näringsliv och Återvinningsindustrierna anser Avfall Sverige att en eventuell utökad dispensmöjlighet eller frival inte bör utredas vidare innan det är klargjorts vilket avfall som utgör utgångspunkten, d v s vilket avfall som innefattas i det kommunala ansvaret. När det bestäms ska grunden utgöras av högsta miljö- och samhällsnytta och inte åtgärder som fokuserar på ansvarsfrågor för verksamhetsutövare som innehar kommunalt avfall. Därefter behöver regeringen sätta ner foten kring producentansvarsfrågorna. I det sammanhanget måste också hänsyn tas till t ex det nyligen lagda förslaget om producentansvar för textilier och pågående utredning om producentansvar för förpackningar samt de förändringar om fastighetsnära insamling som regeringen har aviserat. Först därefter kan det bli aktuellt att överväga om ett införande av ett så kallat frival kan främja cirkulära lösningar när det gäller hantering av verksamheters kommunala avfall. Till dess finns redan idag möjligheter att söka dispens för egen hantering av kommunalt avfall. 

Ansvarsavgränsningen avseende kommunalt avfall behöver förtydligas och därefter behöver regeringen sätta ner foten kring producentansvarsfrågorna. Först därefter kan det bli aktuellt att undersöka huruvida frival skulle vara en bra lösning. Till dess finns redan idag möjligheter att söka dispens för egen hantering av kommunalt avfall. 

Bakgrund:

Frågan om begreppet kommunalt avfall har aktualiserats genom regeringens utredning kring det s k frivalet, som innebär att verksamheter själva ska kunna välja vem som hämtar och behandlar allt deras avfall, även det som normalt faller under kommunens ansvar. Frivalet riskerar att bli dyrt och ineffektivt. Framför allt äventyras möjligheterna att uppnå regeringens mål om att 75 procent av matavfallet ska återvinnas genom kompostering eller rötning, för med ett frival försvinner kommunens möjlighet att besluta om obligatorisk utsortering av matavfall, med mindre biogas och biogödsel som följd.

Här kan du läsa hemställan i sin helhet

Senast uppdaterad - 2023-11-29

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Matavfall Frilagd

2023-11-23

Undantag för bioavfallet klara

Nu har Naturvårdsverket publicerat sina föreskrifter om undantag från krav på utsortering, separat insamling och fastighetsnära insamling av bioavfall…

Läs mer
EU Flagga

2023-12-08

Ny överenskommelse om ekodesign

EU parlamentet och EU-länderna har en preliminär överenskommelse om de nya regler som ska göra hållbarhet till en norm.

Läs mer
Däck Tyres

2023-12-13

Däck snart del i informationsansvar

Från 1 januari 2024 gäller en ny förordning om producentansvar på däck. Kommunerna ansvarar för att informera om insamlingen.

Läs mer
Loggo, Neg Mot Grön

2023-12-15

Varning: Spam via e-post från Avfall Sverige

Avfall Sveriges medarbetare Katarina Sundberg har fått sin e-post hackad. Ett mail har skickats ut till ett stort antal personer med rubriken ”Avfall…

Läs mer