2022-03-31

Beslut om biogasstöd välkomnas

Regeringen har nu meddelat hur produktionsstödet till biogas kommer att utformas. Beslutet välkomnas av branschen även om det fortfarande innehåller en del frågetecken.

I budgetpropositionen för 2022 avsattes 500 miljoner kronor i syfte att öka produktionen av biogas och stärka producenternas konkurrenskraft. Avsikten är att stödet ska följas av ytterligare satsningar fram till 2040. Regeringen har nu beslutat om en förordning för hur stödet ska se ut:

Produktion av biogas som uppgraderas till samma kvalitet som naturgas ska ges ett stöd på högst 30 öre per kilowattimme. Sådan biogas kan enligt regeringen till exempel användas i gasbilar eller ersätta naturgas i industrier. Biogas som görs om till flytande form kan få ytterligare 15 öre per kilowattimme i stöd.

– Stödet till biogas är mycket betydelsefullt. Det skapar förutsättningar för långsiktiga investeringar, som kommer att gynna såväl det svenska klimatarbetet som återföringen av näring till jordbruket. Biogasstödet möjliggör en ökad försörjningstrygghet för Sverige, säger Caroline Steinwig rådgivare på Avfall Sverige.

Det nuvarande riktade stödet för biogasproduktion från gödsel sträcker sig fram till och med 2023. Biomarknadsutredningen föreslog att gödselgasstödet skulle inkluderas i denna nya satsning, men så blev inte fallet enligt den förordning som nu har beslutats. Det återstår att se om gödselgasstödet förlängs bortom 2023.

– Om Europa ska kunna bli oberoende av fossil gas i allmänhet, och av rysk gas i synnerhet, så måste vi utnyttja den stora biogaspotential som finns i gödseln, säger Caroline Steinwig rådgivare på Avfall Sverige.

Energimyndigheten kommer att ansvara för stödet.

Läs Förordning om statligt stöd till produktion av biogas som uppgraderas till biometan

Läs regeringens pressmeddelande

Senast uppdaterad - 2022-08-18

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Matavfall Frilagd

2023-11-23

Undantag för bioavfallet klara

Nu har Naturvårdsverket publicerat sina föreskrifter om undantag från krav på utsortering, separat insamling och fastighetsnära insamling av bioavfall…

Läs mer
EU Flagga

2023-12-08

Ny överenskommelse om ekodesign

EU parlamentet och EU-länderna har en preliminär överenskommelse om de nya regler som ska göra hållbarhet till en norm.

Läs mer
Däck Tyres

2023-12-13

Däck snart del i informationsansvar

Från 1 januari 2024 gäller en ny förordning om producentansvar på däck. Kommunerna ansvarar för att informera om insamlingen.

Läs mer
Loggo, Neg Mot Grön

2023-12-15

Varning: Spam via e-post från Avfall Sverige

Avfall Sveriges medarbetare Katarina Sundberg har fått sin e-post hackad. Ett mail har skickats ut till ett stort antal personer med rubriken ”Avfall…

Läs mer