Från den 1 mars 2018 kan kommuner ansöka om bidrag för strandstädning hos Naturvårdsverket och få hjälp med upp till 90 procent av kostnaderna. 17 miljoner kronor är avsatt för detta under perioden 2018-2020.

Bidrag till strandstädning

Från den 1 juli 2018 är det inte längre tillåtet att använda mikroplaster i avsköljbar kosmetika, som tandkräm, kroppsscrub, ansiktspeeling, duschtvål, schampo och balsam. Kommuner kan också ansöka om bidrag för att städa bort havsplast från sina havsstränder. Det beslutade regeringen den 1 februari.

Regeringen beskriver detta som ett sätt att angripa såväl effekter som källor till ett av de största globala miljöproblemen – plast i haven.

– Det är helt onödigt att tillsätta mikroplast i avsköljbar kosmetika. Visserligen är det långt ifrån den största källan till plast i havet, men det är en lågt hängande frukt och förbudet är ett nödvändigt steg mot att minska mikroplasterna i våra vatten, säger miljöminister Karolina Skog.

Från den 1 mars 2018 kan kommuner – enskilt eller tillsammans – ansöka om bidrag för strandstädning hos Naturvårdsverket och få hjälp med upp till 90 procent av kostnaderna. 17 miljoner kronor är avsatt för detta under perioden 2018-2020.

Läs mer på regeringens hemsida

Sök bidrag från Naturvårdsverket​​​​​​​


Skriv ut:

Datum