2021-06-11

Biogasuppror

I ett öppet brev till samtliga riksdagsledamöter kräver ett 60-tal representanter för biogasproduktionen i Sverige att biogasen ska tas på allvar.

Nyligen publicerades förslaget till en ny miljöbilsdefinition, som utesluter biogasbilar. Istället är det el- och vätgasfordon som i praktiken stöds. Det tycks ha varit droppen för biogasförespråkarna.

Detta förslag bemöts i brevet:
”Det är de fossila alternativen vi ska konkurrera ut genom bästa möjliga samverkan och inte varandra. Därför krävs även mesta möjliga expansiva biogassatsning för att göra största möjliga skillnad för klimatet och miljön. Vi själva är sedan länge väl förberedda för en offensiv expansion, men tyvärr saknas fortfarande långsiktiga grundläggande ekonomiska och regelmässiga förutsättningar för den biogasexpansion som måste till som en del av det absolut nödvändiga helhetsperspektiv som krävs för snabbast möjliga energiomställning.”

Det är nu 1 ½ år sedan som biogasmarknadsutredningen presenterades. Rubriken säger mycket om inriktningen: Mer biogas! För ett hållbart Sverige. Trots utredningens mycket tydliga rekommendationer och remissinstansernas positiva svar råder sedan länge en ologisk tystnad och oklarhet kring ärendet, menar skribenterna.

Avfall Sverige har också begärt klara besked om biogasens framtid från regeringen. Svaret, som kom från Infrastrukturdepartementets energienhet, löd:

”Regeringen vill att biogasens nytta som resurs tas till vara på bästa sätt och ges konkurrenskraftiga villkor på både kort och lång sikt. Produktion och distribution av biogas ska främjas.”

Vidare meddelas att biogasmarknadsutredningens betänkande bereds och att regeringen avser återkomma med förslag på området. De hänvisar också till Energimyndighetens uppdrag att analysera hur biodrivmedel ska kunna kommersialiseras.

Caroline Steinwig, rådgivare på Avfall Sverige, förstår de uppbragda biogasproducenterna:

– Regeringen verkar inte förstå att de ger dubbla signaler. De uppmuntrar branschen att producera mer biogas, men samtidigt gör de inget för att bygga en marknad som vill ha gasen. De måste förstå helheten och börja agera därefter! 

Läs hela brevet till riksdagens ledamöter.

Senast uppdaterad - 2022-08-17

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Matavfall Frilagd

2023-11-23

Undantag för bioavfallet klara

Nu har Naturvårdsverket publicerat sina föreskrifter om undantag från krav på utsortering, separat insamling och fastighetsnära insamling av bioavfall…

Läs mer
EU Flagga

2023-12-08

Ny överenskommelse om ekodesign

EU parlamentet och EU-länderna har en preliminär överenskommelse om de nya regler som ska göra hållbarhet till en norm.

Läs mer
Däck Tyres

2023-12-13

Däck snart del i informationsansvar

Från 1 januari 2024 gäller en ny förordning om producentansvar på däck. Kommunerna ansvarar för att informera om insamlingen.

Läs mer
Loggo, Neg Mot Grön

2023-12-15

Varning: Spam via e-post från Avfall Sverige

Avfall Sveriges medarbetare Katarina Sundberg har fått sin e-post hackad. Ett mail har skickats ut till ett stort antal personer med rubriken ”Avfall…

Läs mer