överfulla soptunnor

Överfulla soptunnor var en effekt av sopstrejken i Stockholm sommaren 2017. Strejken var olovlig enligt Arbetsdomstolen och 49 renhållningsarbetare har dömts till skadestånd på mellan 2 500 och 3 500 kronor vardera.

Böter för strejkande renhållningsarbetare

Arbetsdomstolen har nu fällt sitt avgörande efter strejken i Stockholm i somras: strejken var olovlig.

49 renhållningsarbetare döms till skadestånd på mellan 2 500 och 3 500 kronor vardera. Förutom böter ska även Svenska Transportarbetareförbundet och arbetstagarna stå för rättegångskostnaderna, vilket betyder 5 693 kronor för var och en av arbetstagarna. Enligt uppgift kommer förbundet att stå för de enskilda arbetstagarnas rättegångskostnader.

”Stridsåtgärden har riktat sig mot en verksamhet som är känslig för störningar och som fyller en viktig samhällsfunktion. Många av Stockholms invånare drabbades genom utebliven sophämtning”, står det att läsa i domen.

Det var i juli förra sommaren som ett 50-tal renhållningsarbetare valde att gå ut i en vild strejk som saknade fackets godkännande. Det löneavtal som tecknats med nya entreprenören, Reno Norden, var en utlösande faktor.

– Fredsplikten är central för kollektivavtalet och för den svenska modellen. Den olovliga strejken hotade inte bara företaget utan även den svenska modellen. Det är bra att Arbetsdomstolen slår vakt om fredsplikten och bekräftar att det handlade om en olovlig strejk, kommenterade Mattias Dahl, vd Transportföretagen.

– Ja, vi förlorar målet, säger Joakim Guttman, central ombudsman på Transport, till Transportarbetaren. Men i och med att domstolen har sänkt skadestånden står det klart att företagets beskrivning av händelserna inte stämmer helt.


Skriv ut:

Datum