Draghjälp och samarbete när Minimeringsmästarna lanserar Sverigekampen

Från regionalt samarbete till rikstäckande tävling i avfallsminimering, Minimeringsmästarna lockar många till engagemang. I januari går startskottet för Sverigekampen, ett årslångt samarbetsprojekt som skapat stort intresse runt om i landet. 

Efter två omgångar med Minimeringsmästarna i Västra Götaland och en i Södermanland är det tydligt att projektet ger effekt. Formen inspirerar och bidrar till engagemang långt bortom projektdeltagarna. Konceptet är enkelt och finns numera beskrivet i en vägledning hos Avfall Sverige, som även har varit med under planeringsfasen av projektet och ser det som ett viktigt verktyg i arbetet med avfallsminimering. Utöver vägledningen så kommer Sverigekampen under nästa år innebära ett tryggt stöd till medverkande kommuner/regioner från Göteborgsregionen (GR), som står för den nationella projektledningen.

Hanna Hellström på GR är ansvarig för projektet och ser fram emot att köra igång.
-    Det ska bli roligt att skruva upp takten och rulla ut projektet nationellt, det kommer trigga tävlingsnerverna ytterligare genom att fler regioner är med och tävlar. Samarbetet mellan kommuner ser vi också som en väldigt positiv bieffekt. 

Varje kommun/region som medverkar rekryterar egna hushåll som får vara med i projektet, sedan följer man det nationella upplägget med fem tematräffar och en storslagen final där vinnaren, såväl regionalt som nationellt, koras. Exempel på teman under året är hållbar konsumtion, matsvinn och farligt avfall. Parallellt med tematräffarna får hushållen olika utmaningar att berätta om och sprida i sociala media. Sist men inte minst så gäller det för hushållen att väga sitt avfall vid tre olika tillfällen och lägga alla klutar till för att minska mängden med 50% under året.
  
Sörmland är en av de regioner som anmält sig. Karin Sundby som är ansvarig för Sörmlandsprojektet rekommenderar alla som har möjlighet att anmäla sig till den nationella satsningen. 
-    Konceptet är så tydligt och stödet från GR kommer verkligen underlätta genomförandet. Samtidigt är det kul att de som är med och driver lokala projekt har friheten att utforma träffar så att det passar hemmapubliken. Kanske hitta en välkänd lokal föreläsare och involvera lokala aktörer.

-    Detta är en unik chans för kommunerna att samarbeta på ett roligt och effektivt sätt. Jag vill uppmuntra alla att ta vara på all hjälp som erbjuds i den nationella tävlingen för att åstadkomma varaktig beteendeförändring, säger Åsa Hagelin, rådgivare i förebyggande av avfall på Avfall Sverige.  

Är man på jakt efter ett projekt till nästa år som inspirerar och kan göra stort avtryck, så är det värt att undersöka Minimeringsmästarna Sverigekampen närmare!    

Anmälan till projektet är öppen till den 18 december. 
 


Skriv ut:

Datum