Festa på rester!

Ska råvarorna åka i soporna eller kan de utgöra grunden för kvällens lyxmiddag? Nya recept från en stjärnkock minskade matsvinnet i nordvästra Skåne.

Varje år slängs ofantliga mängder fullt ätbar mat i Sverige. Råvaror och överblivna rester från tidigare måltider som hade kunnat användas till något nytt åker rakt ner i soporna.

För att motverka problemet arrangerade de regionala avfallsbolagen NSR och Nårab kampanjen Festa på rester under Europa Minskar Avfallet-veckan. En stjärnkock i regionen fick i uppdrag att ta fram tio rätter som kan lagas med råvaror som vanligtvis kastas. Varje dag under temaveckan fick invånarna i nordvästra Skåne ta del av ett nytt recept.

Lyxig antipasto på mosiga vindruvor och torrt bröd

Såväl kocken som invånarna engagerade sig för att göra det mesta av gamla råvaror. Bland förslagen finns sätt att ta vara på potatisskal, popcorn och annat som brukar åka direkt i soporna. Ett annat recept visade hur några mosiga vindruvor och en torr bit bröd kan förvandlas till en aptitlig förrätt. Under veckan skickade invånare in sina mest aptitliga bilder på såväl tolkningar av recepten som egenkomponerade restmåltider.

Har du också gjort något bra som du vill uppmärksamma?

Varje år anordnas EU-projektet Europa Minskar Avfallet-veckan. Syftet är att inspirera till ett mer miljömedvetet tänkande och agerande genom att visa upp konkreta exempel på aktiviteter som leder till minskat avfall. Den 19-27 november är det dags för årets upplaga och nu vill vi veta vad ni har gjort eller ska göra för att minska avfallet! Det enda kravet för att delta är att någon del av aktiviteten sker eller redovisas under veckan. Vi väljer löpande ut och belyser intressanta bidrag och utser de bästa svenska aktiviteterna i slutet av året. I början av 2017 bjuder EU in 36 finalister till Bryssel för att kora Europas bästa avfallsminskande aktiviteter. Sista chansen att ansöka är den 4 november.

Läs mer om Europa Minskar Avfallet-veckan och anmäl din aktivitet på ewwr.eu

Kontakta ema@remove-this.avfallsverige.remove-this.se med dina frågor och funderingar.


Skriv ut:

Datum