Fira jul som en Miljönär – här hittar du julklapparna

Julen är konsumtionens stora högtid. Nästan varje år slår julhandeln nya rekord när det gäller inköp av klappar och mat - och samtidigt ökar mängden avfall. Fortsätter vi så här kommer avfallsmängderna att ha fördubblats inom 15 år. Detta är utveckling som Avfall Sverige vill bromsa.

– För att inspirera svenskarna att konsumera mer hållbart har Avfall Sverige tagit fram märkningen Miljönär-vänlig. Över hela landet finns mer än 900 märkta butiker eller andra verksamheter, som alla erbjuder Miljönär-vänliga alternativ och på så sätt inspirerar till en mer hållbar julhandel, säger Avfall Sveriges kommunikationschef Anna-Carin Gripwall.

Märkningen delas ut av kommunen och ges till verksamheter, fysiska eller digitala, som gör det möjligt för konsumenter att laga, låna eller återanvända. På miljönär.se finns en karta med kontaktuppgifter till alla de cirka 900 märkta verksamheterna där besökarna kan söka på just sin ort för att hitta inköpsställen för sina begagnade julklappar. Genom att julshoppa Miljönär-vänligt hjälper man inte bara miljön utan även sin plånbok.

För mer information kontakta:

Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef Avfall Sverige, 070-6626128, acg@remove-this.avfallsverige.remove-this.se

* I en enkät som Tradera låtit göra i år svarade 46 procent att de kan tänka sig att köpa en begagnad julklapp till någon i år. Summan vi skulle planera att spendera på begagnade julklappar är ca 879 kronor.


Skriv ut:

Datum