Från container till konsthall med Art Space Waste Race

Döljer sig nya konstverk bland dina sopor? Under Europa Minskar Avfallet-veckan 2012 gav Gästrike återvinnare sju konstnärer i uppgift att bygga varsin installation av grovsopor.

Där vi ser sopor som vi bara vill bli av med såg de möjligheter att skapa något nytt. Gästrike återvinnare ifrågasatte vår syn på sopor genom att bjuda in sju konstnärer till att skapa konstverk av sådant som andra hade slängt. Konstnärerna fick tillgång till grovsopor från länets återvinningscentraler för att samla material till sina projekt. Skräpet hamnade i deras ateljeer och omvandlades snart till kreativa installationer.

Under Europa Minskar Avfallet-veckan 2012 ställdes verken ut på Länsmuseet Gävleborg. Förutom att se konstverken kunde besökarna också lära sig mer om produkters livscykler. Genom att scanna en QR-kod fick besökaren följa varje föremåls resa från produktion till avfall och se dess miljöpåverkan.

Projektet gav inte bara upphov till sju nya konstverk utan väckte nya frågor och tankar kring vad som är avfall. Vi uppmanas att fundera över om prylarna som de slänger kan användas på något nytt sätt eller få ett värde för någon annan.

Har du också gjort något bra som du vill uppmärksamma?

Varje år anordnas EU-projektet Europa Minskar Avfallet-veckan. Syftet är att inspirera till ett mer miljömedvetet tänkande och agerande genom att visa upp konkreta exempel på aktiviteter som leder till minskat avfall. Den 19-27 november är det dags för årets upplaga och nu vill vi veta vad ni har gjort eller ska göra för att minska avfallet! Det enda kravet för att delta är att någon del av aktiviteten sker eller redovisas under veckan. Vi väljer löpande ut och belyser intressanta bidrag och utser de bästa svenska aktiviteterna i slutet av året. I början av 2017 bjuder EU in 36 finalister till Bryssel för att kora Europas bästa avfallsminskande aktiviteter. Sista chansen att ansöka är den 4 november.

Läs mer om Europa Minskar Avfallet-veckan och anmäl din aktivitet på ewwr.eu

Kontakta ema@remove-this.avfallsverige.remove-this.se med dina frågor och funderingar.


Skriv ut:

Datum