GreenhackGBG utmanar och inspirerar

Hur kan du hacka ditt liv för att bli mer klimatsmart? Köpfria, avfallsfria och bilfria projekt samsas med allmänna tips och råd i Göteborgs stads ambitiösa satsning. Gröna vardagshackers.

Konceptet drar inspiration från “lifehacking”, som är en benämning på smarta sätt att ta sig an vardagsproblem. På samma sätt vill GreenhackGBG visa smarta och enkla knep för att leva ett grönare liv.

Satsningen drivs av Göteborgs stad och försöker både utbilda och inspirera till ett mer klimatsmart förhållningssätt. Hemsidan är fylld av konkreta tips (eller greenhacks) och gästskribenter som delar med sig av sina erfarenheter och berättar hur du kan genomskåda klimatbovar. Plattformen lever också utanför det digitala. Runt om i staden organiseras filmvisningar, workshops och andra aktiviteter under dess namn.

GreenhackGBG bjuder också på inspirerande berättelser om personer som gör något extra för att minska sin avfallsmängd. På hemsidan har vi kunnat följa tre kvinnor som utmanade sig själva att ha ett köpfritt år. Andra personer i fokus har varit Avfallsfria Ada som inte slängde någonting i onödan och Bilfria Bilén som under en månad lämnade bilen på uppfarten. 

Varje månad under 2015 presenterades liknande utmaningar för vem som helst att anta. Med löften som “jag lovar att aldrig slänga mat som kan användas på något annat sätt” och “jag lovar att försöka låna saker jag inte använder så ofta” kan du sporra dig själv eller tävla med en kompis.

Har du också gjort något bra som du vill uppmärksamma? Anmäl det i så fall till EU-projektet Europa Minskar Avfallet. Syftet är att inspirera till ett mer miljömedvetet tänkande och agerande genom att visa upp konkreta exempel på aktiviteter som leder till minskat avfall. Den 19-27 november är det dags för årets upplaga. Det enda kravet för att delta är att någon del av aktiviteten sker eller redovisas under veckan. Vi väljer löpande ut och belyser intressanta bidrag och utser de bästa svenska aktiviteterna i slutet av året. I början av 2017 bjuder EU in 36 finalister till Bryssel för att kora Europas bästa avfallsminskande aktiviteter. Sista chansen att ansöka är den 4 november.

Läs mer om Europa Minskar Avfallet-veckan och anmäl din aktivitet på http://ewwr.eu/. Kontakta ema@remove-this.avfallsverige.remove-this.se med dina frågor och funderingar.

Läs mer om GreenhackGBG på http://greenhackgbg.se/


Skriv ut:

Datum