Hur många gånger lever du farligt varje dag?

Varje dag använder vi saker i vår vardag som kan vara skadliga för miljön om de hanteras på fel sätt. Allt från morgonens sprayflaskor till kvällens städning. Genom att göra små, enkla förändringar i vår vardag kan vi leva mindre farligt, för oss själva, vår hälsa och vår miljö! Den 17-25 november anordnas Europa minskar avfallet-veckan som i år har temat ”Förebygg farligt avfall och avgifta kretsloppet”.

- Farligt avfall utgör en större risk för vår hälsa och för vår miljö jämfört med andra typer av avfall. Det är produkter som trots små mängder har innehåll som sammantaget kan göra stor skada om de hamnar fel. Men det finns små enkla förändringar var och en kan göra, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på Avfall Sverige. 

Skippa sprayflaskan

Gör ett hemmagjort saltvattenspray i pumpflaska och använd roll-on deodorant. På så sätt minskar vi konsumtionen av produkter i gasdrivna metallflaskor. 

Skippa starka rengöringsmedel och kalklösare

Ett annat gammalt husmorsknep är ättika, som kan användas till mycket. Istället för kalklösare kan vi rengöra vår kaffemaskin med ättika exempelvis. Starka rengöringsmedel kan bytas ut mot såpa, och blekmedlet kan bytas ut mot miljömärkt bleksalt. 

Laga och återanvänd

Mycket prylar vi har hemma går att återanvända! Allt behöver inte slängas och bytas ut direkt. Genom att laga det som är trasigt, låna det vi inte har, och göra en makeover på de prylar vi är trötta på är vi genast mycket snällare mot både plånboken och miljön. 

Det finns oändliga möjligheter till att bemästra konsten att leva ofarligt – det enda som stoppar oss är fantasin!

Läs mer på www.miljönär.se    

Om Europa minskar avfallet

”Europa minskar avfallet” är ett EU-projekt som har pågått sista veckan i november sedan 2009. Under veckan anordnas aktiviteter runt om i hela EU. Inom projektet betonas vikten av att förebygga att avfall uppkommer och att minska halterna av farliga ämnen i avfallet. Syftet med Europa Minskar Avfallet är att inspirera till ett mer miljömedvetet tänkande och agerande genom att visa upp konkreta exempel på aktiviteter som leder till minskat avfall. Mellan den 17 och 25 november kommer över 14 000 aktiviteter att anordnas runt om i Europa.

 


Skriv ut:

Datum