Klarar du en köpfri dag?

”Europa minskar avfallet” är ett EU-projekt som pågår samtidigt i 23 EU-länder fram till den 25 november.

– En köpfri dag är en smart aktivitet som kan bidra till en ökad medvetenhet om din konsumtion och att det spelar roll hur nio miljoner människor väljer att konsumera, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på Avfall Sverige. Precis det som vi vill förmedla med vårt engagemang i Europa minskar avfallet.

Genom att konsumera mer ekosmart minskar belastningen på miljön. Mer är inte samma sak som bättre. Julen är årets konsumtionshögtid och igår tillkännagavs årets julklapp, hörlurar. Om man i stället önskar sig en ekosmart julklapp kan man till exempel få ett trevligt restaurangbesök, en biljett till en konsert, presentkort på en kvälls barnvakt eller en veckohyra av ett par långfärdsskridskor.

– Vi upplever att stödet och förståelsen för minskad konsumtion har ökat kraftigt de senaste åren, säger Göran Hådén, talesperson för En köpfri dag i Sverige. Ting tar tid. Det tar tid att tjäna ihop till saker, det tar tid att välja ut saker och det tar tid att sköta om saker. Rik är inte den som har mycket – utan den som saknar lite, fortsätter Göran.

Konceptet är enkelt. Att delta i En köpfri dag innebär att du låter bli att handla något under dygnets 24 timmar den 24 november. Du kan även visa att du deltar genom att anmäla dig till evenemanget på facebook.

Att delta i En köpfri dag är en symbolisk handling men ger effekt då du känner hur svårt – eller lätt – det är för just dig att avstå från att handla en dag.

Fakta

”Europa minskar avfallet” är ett EU-projekt som i år anordnas för fjärde året i rad. Det pågår 17-25 november. En köpfri dag är en del i aktivitetsveckan.

Avfall Sverige är nationell samordnare för Europa minskar avfallet som också stöds av Naturvårdsverket. Inom projektet betonas vikten av att förebygga att avfall uppkommer och att minska halterna av farliga ämnen i avfallet. Kommuner, företag och föreningar genomför aktiviteter för att nå svenska folket med information om att miljön påverkas av våra konsumtionsvanor. Och att vi – var och en av oss – kan påverka! Läs mer om veckan och alla projekt som anordnas på www.minskaavfallet.se

För mer information kontakta

Göran Hådén, talesperson för En köpfri dag i Sverige, 070 95 66 208

https://www.facebook.com/enkopfridag

http://www.enkopfridag.se

Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef Avfall Sverige, 070-662 61 28, acg@remove-this.avfallsverige.remove-this.se

www.avfallsverige.se

www.minskaavfallet.se

twitter.com/avfallsverige


Skriv ut:

Datum