Klimatsmart för de små med Kajmans Kalas

Barnboken Kajmans Kalas lär oss om klimatpåverkan och vad vi kan göra för att minska vår avfallsmängd.

Barnboken Kajmans Kalas är skriven av Karin Theorin Mägis, på initiativ av Göteborgs stad. I början av boken drömmer den gröna krokodilen Kajman om alla nya grejer han ska få, men snart får han uppleva ett alternativt sätt att tänka kring barnkalas och presenter.

Kajmans vänner kommer inte med några nya prylar. Istället ger de bort avfallsfria saker som medlemskap i en cykelpool, lagade skor och återanvända leksaker. Boken avslutas med en pedagogisk förklaring av varifrån våra resurser kommer och hur vi kan göra för att få våra saker att hålla längre.

En internationell framgång

Boken var inledningsvis tänkt att nå göteborgsbarn, men visade sig bli mer populär än så. Förutom att ha fått spridning i Sverige har den uppmärksammats internationellt. Som deltagare i 2014 års Europa Minskar Avfallet-vecka uppmärksammades den som ett av de bästa bidragen i EU och tilldelades ett delat andrapris i myndighetskategorin under prisutdelningsceremonin i Budapest.

Har du gjort något bra som du vill uppmärksamma?

Varje år anordnas EU-projektet Europa Minskar Avfallet-veckan. Syftet är att inspirera till ett mer miljömedvetet tänkande och agerande genom att visa upp konkreta exempel på aktiviteter som leder till minskat avfall. Den 19-27 november är det dags för årets upplaga och nu vill vi veta vad ni har gjort eller ska göra för att minska avfallet! Det enda kravet för att delta är att någon del av aktiviteten sker eller redovisas under veckan. Vi väljer löpande ut och belyser intressanta bidrag och utser de bästa svenska aktiviteterna i slutet av året. I början av 2017 bjuder EU in 36 finalister till Bryssel för att kora Europas bästa avfallsminskande aktiviteter. Sista chansen att ansöka är den 4 november.


Skriv ut:

Datum