Matsalskämpar minskade matsvinnet i skolorna

I november förra året gick den senaste Matsalskampen av stapeln. SÖRABS bidrag från 2015 års Europa Minskar Avfallet-vecka engagerade över 20 000 elever på 57 skolor i en tävling för att minska matsvinnet.

I Sverige slänger vi idag runt 100 kilo mat per person och år. Det är stora mängder som både tär på jordens resurser och vår personliga ekonomi. För att lyfta problematiken med matsvinn anordnade det regionala avfallsbolaget SÖRAB under 2015 års upplaga av Europa Minskar Avfallet-veckan tävlingen Matkampen. Skolor i tio kommuner i Stockholms län bjöds in till en tävling, med målet att slänga så lite skolmat som möjligt.

Matkampen engagerade många, med över 20 000 deltagande elever från 57 olika skolor. Efter en första invägning av matsvinnet satte tävlingen igång.

När tävlingen var över stod två skolor som vinnare, med imponerande resultat. Löttingelundsskolan hade det minsta matsvinnet, med bara 2,58 gram kastad mat per elev. Breddenskolan stod för den största procentuella minskningen, med hela 82,41 procent mindre matsvinn i slutet av veckan. De båda skolorna belönades med 20 000 kronor vardera, som gick till roliga aktiviteter för eleverna.

Matsalskampen rullar vidare, med nästa upplaga planerad 2017.

Varje år anordnas EU-projektet Europa Minskar Avfallet-veckan. Syftet är att inspirera till ett mer miljömedvetet tänkande och agerande genom att visa upp konkreta exempel på aktiviteter som leder till minskat avfall. Den 19-27 november är det dags för årets upplaga. Läs mer om Europa Minskar Avfallet-veckan och anmäl din aktivitet på http://ewwr.eu/

Kontakta ema@remove-this.avfallsverige.remove-this.se om du har några frågor och funderingar.

Läs mer om matsalskampen här: www.oneplanet.se/se/Matsalskampen


Skriv ut:

Datum