Nej till bly i plaståtervinningen

Med stor majoritet röstade EU-parlamentet nej till kommissionens förslag att tillåta upp till två procent bly i återvunnen plast, betydligt mer än som tillåts i jungfruliga material.

Ett godkännande skulle ha inneburit ett brott mot Reach, EU:s kemikalielagstiftning, menade parlamentet. 

Många jublar över beslutet. ”Vi ska jobba hårt för att få till en cirkulär ekonomi. Men det får inte ske till vilket pris som helst”, säger Cristina Rudén, toxikolog vid Stockholms universitet till Aktuell Hållbarhet.

Andra är kritiska. ”Beslutet i parlamentet skapar nu en osäkerhet för de investeringarna som gjorts i PVC-återvinningen”, kommenterar branschorganisationen Ikem i ett pressmeddelande.

Avfall Sverige sällar sig till den positiva skaran:

–   Detta är ett välkommet beslut av EU-parlamentet. Dessa gifter ska inte cirkulera utan måste ut ur kretsloppet. Energiåtervinning är den överlägset bästa metoden för att avgifta samhället på gamla miljögifter och här har kommunerna redan länge och under en lång tid framöver en avgörande roll att spela, säger Avfall Sveriges vd Tony Clark.

Bly förekommer främst i PVC och sedan 2015 råder ett frivilligt stop för användningen av bly i PVC som produceras i Europa. Beslutet rör därför främst äldre material och importerad PVC.
 


Skriv ut:

Datum