2022-03-22

Samsyn kring behovet att bekämpa avfallsbrottslighet

Politiker från vänster till höger ser miljö- och avfallsbrottslighet som ett allvarligt samhällsproblem. Det finns även en samsyn kring vilka åtgärder som behövs, vilket framkom vid ett seminarium arrangerat av Avfall Sverige.

En generell kompetenshöjning – särskilt vad gäller finansiell brottslighet, skärpta påföljder, mer samverkan och ökad tillsyn. Det är viktiga verktyg för att kunna stoppa den illegala avfallshanteringen, menade en representant från Polisen som inledde seminariet. Och övriga deltagare instämde.

– Straffen behöver ses över, så att påföljden inte bara blir böter. Det bör bli ytterligare skärpt straff om det sker inom organiserad brottslighet, sade Jessica Rosencrantz (M).

För att kunna förebygga brott krävs att de lokala aktörerna är på tårna. Malmömodellen, med samverkan över förvaltnings- och myndighetsgränserna, nämndes av flera deltagare som en bra förebild, se faktaruta. Att ge tillsynsmyndigheterna ökade resurser skulle kunna bespara samhället enorma kostnader i ett senare läge. Men det är inte bara pengar som behövs, påpekade Jessica Rosencrantz:

– Jag tror att många kommuner behöver stöd och hjälp. Det kan handla om stöd att möta hot men också om hur man ska tolka miljöbalken och bedriva tillsyn. Kan vi rent av ställa krav på miniminivå i tillsynen?

Magnus Ek (C) understryker också vikten av att värna de seriösa aktörerna: 

– Det finns en risk med att avfall får ett högre värde i den cirkulära ekonomin, men om den ska fungera måste man kunna göra vinst, vi får inte bara fokusera på de som fuskar.

En fungerande cirkulär ekonomi kan erbjuda lösningar genom att ¬tydliggöra värdet i avfall, vilket kan förebygga illegal tippning. Men det finns en risk att exempelvis farligt avfall blandas med jord för att användas som fyllnadsmassor.

– Vi behöver snöra åt möjligheten att till exempel blanda in farligt avfall i bullervallar, sade Magnus Ek.

Kunskap och dialog

Maria Gardfjell (MP) berättade om hon som kommunpolitiker i Uppsala genom samverkan mellan miljö- och näringlivsenheterna lyckades stoppa det som hade kunnat utvecklas till en skandal i klass med den som drabbat Botkyrka.

– Vi behöver ökad kunskap hos politikerna på alla nivåer i Sverige kring de här frågorna, så att man kan vara en aktiv part och ha en löpande dialog med aktörerna. Men det behövs också för att våga ta diskussionen med de aktörer där man kan misstänka att allt inte går helt rätt till, sade hon.

Samtliga fyra riksdagspolitiker välkomnade den rapport som Naturvårdsverket nyligen presenterat med ett antal förslag för att mota avfallsbrottsligheten. Den är resultatet av ett samarbete mellan tio myndigheter (Läs mer om samarbetet här). Maria Gardfjell betonade vikten av att förslagen realiseras:

– Rapporten togs fram på kort tid. Nu förväntar jag mig att regeringen är lika snabb framåt. Jag ser goda möjligheter att lyfta fram flera av de här förslagen i närtid.

Ett första steg från regeringen blir att regeringen överlämnar propositionen Ordning och reda på avfallet till riksdagen i början av april.

– Jag hoppas att alla partier kan ställa sig bakom regeringens förslag, så att vi snabbt kan få till åtgärder, sade Marlene Burwik (S).

Propositionen kommer att utgå från den lagrådsremiss som regeringen nyligen beslutade om. I remissen finns bland annat förslag om straffansvar för den som lämnar avfall till någon som inte har rätt att ta emot det. Det finns också förslag om att tillsynsmyndigheterna ska få möjlighet att kräva ekonomisk säkerhet från de företag som vill hantera avfall, ett sätt att minska risken för att skattebetalarna i efterhand får stå för kostnaden.

Branschen är aktiv

Men alla var också överens om att det är viktigt avfallsbranschens olika aktörer ges möjlighet att bidra med kunskap och erfarenhet om hur det ser ut i verkligheten. Polisen efterlyste tips på oegentligheter och iakttagelser av mönster som bryter mot det vanliga.   De upphandlande myndigheternas roll lyftes också – här finns det mycket man kan göra.

– Våga granska priset, är priset för bra är det troligen något skumt bakom, sade Marlene Burwik.

Avfall Sverige har länge engagerat sig i frågan, bland annat genom krav på en haverikommission för att komma till rätta med problemen kring avfallsbrottslighet. 

– Vi på Avfall Sverige tar till oss det som vi och våra medlemmar kan och måste göra. Vi bidrar gärna i myndigheternas arbete och lovar att också ligga på politiken och lagstiftaren, sade ordförande Lars Stjernkvist.

Under Almedalsveckan kommer Avfall Sverige också att lyfta frågan om illegal avfallshantering är ett ostört brottsområde. 

Fakta
Malmömodellen är Malmö stads förvaltnings- och myndighetsövergripande arbetssätt för en miljömässigt och socialt hållbar stad. År 2017 startade projektet Tryggare Malmö, en förstärkt miljö- och hälsoskyddstillsyn, som möjliggjordes genom ett utökat kommunbidrag. Miljöförvaltningen har sedan dess haft samordningsansvaret för att aktivt kartlägga illegala och oregistrerade verksamheter inom olika branscher på miljö- och hälsoskyddsområdet samt samordna en uppsökande myndighetsgemensam tillsyn genom särskilda tillslag, tillsammans med framförallt stadsbyggnadskontoret, räddningstjänsten, Polisen, Skatteverket, Arbetsmiljöverket och Kronofogden.  

Senast uppdaterad - 2022-08-18

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Matavfall Frilagd

2023-11-23

Undantag för bioavfallet klara

Nu har Naturvårdsverket publicerat sina föreskrifter om undantag från krav på utsortering, separat insamling och fastighetsnära insamling av bioavfall…

Läs mer
EU Flagga

2023-12-08

Ny överenskommelse om ekodesign

EU parlamentet och EU-länderna har en preliminär överenskommelse om de nya regler som ska göra hållbarhet till en norm.

Läs mer
Däck Tyres

2023-12-13

Däck snart del i informationsansvar

Från 1 januari 2024 gäller en ny förordning om producentansvar på däck. Kommunerna ansvarar för att informera om insamlingen.

Läs mer
Loggo, Neg Mot Grön

2023-12-15

Varning: Spam via e-post från Avfall Sverige

Avfall Sveriges medarbetare Katarina Sundberg har fått sin e-post hackad. Ett mail har skickats ut till ett stort antal personer med rubriken ”Avfall…

Läs mer