Sveriges första förpackningsfria butik uppmärksammar avfallsfrågan

I början av november slog Gram Malmö upp portarna som Sveriges första förpackningsfria butik. Helgen den 26 till 27 november uppmärksammar de projektet Europa Minskar Avfallet genom att bjuda alla som tar med sig en egen behållare på rabatt.

Bland Gram Malmös sortiment hittar du produkter som ris, bönor, tvål och annat som du förväntar dig kunna köpa i vilken butik som helst, med en stor skillnad. Den nyöppnade butiken i Malmö Saluhall är helt förpackningsfri. Allting ligger i stora, prydliga behållare och du köper bara precis så mycket du vill ha av varje vara.

Genom att utesluta förpackningar bidrar Gram till att förebygga avfall, vilket minskar klimatpåverkan mycket mer än exempelvis återvinning. Medan Gram Malmö också säljer fina glasburkar att fylla får besökare som tar med sig behållare hemifrån en särskild rabatt under helgen vecka 47.

Gram Malmö deltar i EU-projektet Europa Minskar Avfallet. Syftet är att inspirera till ett mer miljömedvetet tänkande och agerande genom att visa upp konkreta exempel på aktiviteter som leder till minskat avfall. Den 19-27 november pågår projektet och över 12.000 aktiviteter anordnas runt om i Europa under veckan. Avfall Sverige är nationell samordnare.

– Att minska förpackningsavfallet är årets tema under veckan Europa Minskar Avfallet. Då är det ju extra roligt att kunna välkomna Sveriges första förpackningsfria butik som en av deltagarna i projektet, säger Anna-Carin Gripwall som är kommunikationschef på Avfall Sverige. 


Skriv ut:

Datum