2020-12-03

Undvik skatt på deponigas, ansök före årsskiftet

Från 1 jan 2021 krävs att deponigas för värmeproduktion omfattas av ett anläggningsbesked för att få skattebefrielse. De som inte redan har ansökt om ett anläggningsbesked bör därför göra det omedelbart.
 
Avfall Sverige har nyligen fått information om att lagen (2010:598) om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen har uppdaterats och omfattar nu även bland annat gasformigt biobränsle. Risken är stor att er deponi saknar anläggningsbesked eftersom detta inte krävts tidigare för värmeproduktion från gasformiga bränslen såsom deponigas. Men med kommande version av hållbarhetsdirektivet och enligt tolkning av Energimyndigheten och Skatteverket så krävs det från årsskiftet 2020–2021 att deponigas till värmeproduktion har anläggningsbesked för att detta ska vara skattebefriat. 

Anläggningsbeskedet måste finnas på plats innan skattskyldigheten inträder 1 januari. 

– Ansök nu, annars blir er deponigas som används till uppvärmning skattepliktig. Och gör det även om ni inte har alla uppgifter eller underlag, det viktigaste är att få in en ansökan innan årsskiftet, det går bra att komplettera senare i samråd med Energimyndigheten, säger Camilla Nilsson, rådgivare på Avfall Sverige.

Organisationer som sedan tidigare producerar biogas som uppgraderas och säljs som drivmedel, behöver uppdatera sitt kontrollsystem och göra en anmälan om väsentlig ändring till Energimyndigheten. Samma anläggningsbesked gäller nämligen all verksamhet inom ett organisationsnummer.

För att få ett anläggningsbesked ska den sökande kunna visa att deponigasen inte har producerats av livsmedel- eller fodergrödor. Detta visas genom att upprätta ett kontrollsystem med tillhörande rutiner. 

– Det finns ännu ingen information eller vägledning från Energimyndigheten om hur detta ska göras men utifrån de diskussioner som Avfall Sverige fört med ansvarig handläggare så bör det handla om mindre omfattande dokumentation då det i fallet deponigasutvinning är uppenbart att det handlar om en miljöåtgärd och inte aktiv produktion genom tillförande av substrat/råvaror för biogasproduktion. Det råder ju sedan länge deponeringsförbud för organiskt material i Sverige så det är självfallet inte aktuellt att deponera livsmedel- och fodergrödor i syfte att utvinna mer deponigas, säger Camilla Nilsson.  
 
E-tjänsten är öppen för ansökan hos Energimyndigheten så lämna in en kort ansökan nu direkt även om uppgifter saknas. Komplettera kan ni göra i efterhand i samråd med Energimyndigheten. Häng inte upp er på stickprov, massbalans m.m. som finns i utlåtandet och i ansökan.

Avfall Sverige återkommer så fort vi har mer information att ge.

Ansök om anläggningsbesked på Energimyndighets e-tjänst: https://minasidor.energimyndigheten.se/    

Exempelmall

Nu finns en exempelmall för hur ett kontrollsystem för att uppfylla kraven för anläggningsbesked publicerad på Energigas Sveriges hemsida fritt för gasbranschen att använda och anpassa till sin egen verksamhet. Mallen innehåller förslag på rutiner och exempeltexter för olika typer av biogasanläggningar där biogasen är avsedd endast för användning för el och/eller värmeproduktion. Mallen har tagits fram av Carl-Magnus Petterson på TeknikSupport AB på uppdrag av Energigas Sverige, Avfall Sverige och Svenskt Vatten.
 
Mer information och mallen för nedladdning hittar du här.

Läs mer:

Senast uppdaterad - 2022-08-17

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Matavfall Frilagd

2023-11-23

Undantag för bioavfallet klara

Nu har Naturvårdsverket publicerat sina föreskrifter om undantag från krav på utsortering, separat insamling och fastighetsnära insamling av bioavfall…

Läs mer
EU Flagga

2023-12-08

Ny överenskommelse om ekodesign

EU parlamentet och EU-länderna har en preliminär överenskommelse om de nya regler som ska göra hållbarhet till en norm.

Läs mer
Däck Tyres

2023-12-13

Däck snart del i informationsansvar

Från 1 januari 2024 gäller en ny förordning om producentansvar på däck. Kommunerna ansvarar för att informera om insamlingen.

Läs mer
Loggo, Neg Mot Grön

2023-12-15

Varning: Spam via e-post från Avfall Sverige

Avfall Sveriges medarbetare Katarina Sundberg har fått sin e-post hackad. Ett mail har skickats ut till ett stort antal personer med rubriken ”Avfall…

Läs mer