2022-02-15

Vattenbaserad färg är inte farligt avfall

Återvinningscentralerna behöver inte förändra insamlingen av vattenbaserad färg men kan behöva ändra sina rutiner för borttransport av farligt gods.  

Från den 1 mars klassificeras stora mängder vattenbaserad färg som miljöfarlig kemisk produkt enligt EU:s kemikalielagstiftning (CLP) på grund av innehåll av vissa biocider. När detta uppdagades uppstod frågan om det också skulle klassas som farligt avfall, vilket skulle inneburit stora förändringar i hanteringen av vattenbaserad färg. Så är alltså inte fallet. 

Avfall Sverige avser att publicera utredningen inom kort, i form av en Avfall Sverige-PM. 

Sammanfattning av Avfall Sveriges bedömning av farligt avfall-klassificering

Avfall Sverige har låtit Kemakta utreda frågan och gör den generella bedömningen att även om ändringen innebär att vattenbaserad färg kommer att klassificeras som farligt gods så klassas det inte som farligt avfall. Detta eftersom klassificering av avfall i vissa avseenden avviker från de regler som används för klassificering av kemiska produkter, bland annat ifråga om koncentrationsgränser. 

En tillämpning av de klassificeringsregler för avfall som anges i EU:s förordningar och vägledning visar att flertalet av de ämnen som förekommer i vattenbaserade färger skulle enskilt klassificeras som HP14 miljöfarligt vid en halt överstigande 0,25 %. I den översiktliga genomgången som gjorts av innehållet i svenska färger har ingen vattenbaserad färg hittats som enligt säkerhetsbladen skulle ha halter av dessa ämnen som medförde en klassificering som farligt avfall.  

Avfall Sveriges sammanfattning av MSB:s skrivelse om farligt gods

Se hela skrivelsen här 

En del av de vattenbaserade färger som hittills inte ansetts vara farligt gods, men som innehåller ämnena DCOIT, OIT och ZnPT över ett visst gränsvärde kommer att klassificeras som miljöfarliga enligt farligt gods-lagstiftningen (UN 3082) från och med den 1 mars 2022. 

Färg som tillverkats innan ändringen i kemikalielagstiftningen kommer lång tid framöver att fortsätta trilla in på Sveriges återvinningscentraler, och dessa är av naturliga skäl inte märkta enligt den nya lagstiftningen. Dessa förpackningar saknar alltså varningssymboler såsom ”fisken och trädet”. Enligt MSB ska dessa förpackningar inte behöva omklassificeras till UN 3082 utan kan transporteras som icke farligt gods, under förutsättning att färgavfallet inte uppfyller någon annan klass (till exempel är brandfarligt eller frätande).  

För att underlätta hantering och transport av den ökande andelen farligt gods-färg med den nya klassificeringen framöver, vill MSB se en ändring om att färgavfall med UN 3082 bland annat ska få transporteras som bulk i containrar, i likhet med vad som gäller för brandfarlig färg, men ett beslut har ännu inte fattats. 
 
För mer bakgrund, se vår tidigare nyhet i frågan 

Senast uppdaterad - 2022-08-18

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Matavfall Frilagd

2023-11-23

Undantag för bioavfallet klara

Nu har Naturvårdsverket publicerat sina föreskrifter om undantag från krav på utsortering, separat insamling och fastighetsnära insamling av bioavfall…

Läs mer
EU Flagga

2023-12-08

Ny överenskommelse om ekodesign

EU parlamentet och EU-länderna har en preliminär överenskommelse om de nya regler som ska göra hållbarhet till en norm.

Läs mer
Däck Tyres

2023-12-13

Däck snart del i informationsansvar

Från 1 januari 2024 gäller en ny förordning om producentansvar på däck. Kommunerna ansvarar för att informera om insamlingen.

Läs mer
Loggo, Neg Mot Grön

2023-12-15

Varning: Spam via e-post från Avfall Sverige

Avfall Sveriges medarbetare Katarina Sundberg har fått sin e-post hackad. Ett mail har skickats ut till ett stort antal personer med rubriken ”Avfall…

Läs mer