Vi måste prata om osynligt avfall

Det är inte alltid det som syns som väger tyngst. Mycket av det avfall som skapas i samband med konsumtionen är osynligt för konsumenten. Ett exempel på osynligt avfall är det som uppstår vid tillverkning av mobiltelefoner. En enda mobil väger mindre än 200 gram men har under tillverkningsprocessen gett upphov till 86 kilo avfall. Ett annat exempel är tillverkningen av jeans, se filmen ovan.

Du som beslutsfattare har ett tungt ansvar

Att avfallet från produktionen inte syns gör att konsumenten har svårt att veta hur mycket avfall som skapas i själva produktionsprocessen och vilken miljöpåverkan deras konsumtion faktiskt har. De som tillverkar och designar produkter har ansvaret för att minska avfallet. 

Detta ansvar vilar också på Sveriges tyngsta beslutsfattare, genom att införa styrmedel som gynnar en mer cirkulär produktion och uppmuntrar till återanvändning.

Mängden avfall måste minska
Produkter måste få en längre livslängd, vara enklare att reparera, lättare att återvinna och slutligen – vara helt giftfria den dag de ska återvinnas.

Därför vill vi gärna prata med dig om hur vi kan samarbeta för att göra det osynliga synligt och därigenom få fler att förstå, hur viktigt det är att skynda på arbetet med att minska mängden avfall.

Om du vill ha kontakt med oss, fyll i dina uppgifter så hör vi av oss.

Oops, an error occurred! Code: 2022051809132867dd988e

Tack för att du tog dig tid, läs gärna mer om osynligt avfall här.


Skriv ut: