Mavfallspåsen tar över i fruktdisken

Nu kan du köpa frukt och grönsaker i en papperspåse för matavfall i Hudiksvall. När du kommer hem använder du samma påse igen, till matavfallet. Någon plastpåse behövs inte längre.

– Plast är ett hot mot miljön och det är härligt att kommunen och butiken samarbetar för att plastbanta. Vi hoppas att fler kommuner och butiker hakar på och då handlar det om stora mängder plast, säger Eva B Nilsson, projektledare, Hudiksvalls kommun.

– Det var en kund hos oss som kom med idén från början och vi är stolta att vi är först i Sverige med påsar för matavfall i våra fruktdiskar, säger Johannes Fridell, butikschef, Stora Coop Hudiksvall.

Avfall Sverige nappade på idén och stöttade genom sin utvecklingssatsning ett försök. Resultatet visar att matavfallspåsen kan ges ett längre liv genom att flytta in i livsmedelsbutikerna.

Sedan januari 2019 finns påsarna som permanent alternativ i fruktdiskarna i Stora Coops butik i Hudiksvall. Det blev en succé direkt och många kunder väljer en papperspåse för matavfall istället för en plastpåse i fruktdisken.

Sprids 

Nu arbetar Hudiksvalls kommun fram ett avtal för att erbjuda samma samarbete med alla livsmedelsbutiker. För att det här ska fungera bra i hela processen behöver kommunen godkänna påsen. Det fungerar inte med vilken papperspåse som helst när man ska samla in matavfall. Trycket ska kommunicera rätt, både i butik och i insamlingen av matavfall.

En del undrar vem som betalar påsen, Som alltid är det kunden som betalar i slutänden, antingen via avfallstaxan eller i butik. Denna gång sker det via butiken som köper in påsarna.

I kundundersökningen som gjordes i testet i somras svarade kunder spontant att det kändes skönt att slippa plastpåsarna. 95 procent av de tillfrågade tyckte att det fungerade bra att köpa frukt i en påse för matavfall. Drygt 90 procent tyckte att det gick bra att förvara påsen hemma, trots att den blivit tillknölad av användningen.

Något överskott av matavfallspåsar lär denna distribution inte generera. Beräkningar visar att antalet påsar som behövs i frukt- och grönsaksdiskarna inom kommunen inte räcker, om samtliga kunder har tillgång till separat insamling av matavfall.

Inspirera till fler förändringar

En utmaning är den plastetikett, som kunder som väger frukten själv, brukar sätta på påsen. För att skapa ett hållbart system hela vägen till åkern kräver det att såväl papper som lim tillverkas i ett material som behandlaren godkänner. En annan lösning som kunder i butiken direkt kom på själva är att sätta klisterlappen på en annan vara med plastförpackning eller på sin tygkasse som de sedan visar i kassan.

Butiker som har fruktvåg med kamera som läser av och ger förslag på vad det är för frukt behöver ta ställning till den funktionen.

Fler än 230 kommuner sorterar matavfall och 80 procent av dem använder papperspåse. Samtidigt är allt fler butiker intresserade av att arbeta mer miljömässigt, flera erbjuder redan papperspåsar till frukt och grönt. Det borgar trots allt för att påsen för matavfall fyller en funktion i butikerna.

Nu hoppas vi att kunderna använder påsen till matavfall när de kommer hem. Vi tror också att papperspåsens nya användning kan inspirera till fler enkla förändringar i vardagen för miljöns bästa.

Text och foto: Hudiksvalls kommun

 

Läs mer i rapport 2019:05 Fruktpåse = papperspåse för matavfall, som kan laddas ner från www.avfallsverige.seSkriv ut: