2023-01-12

Här är nya reglerna om bioavfall

EU-krav innebär att matavfall och trädgårdsavfall inte får läggas i restavfallet från och med 2024. Utsortering blir alltså obligatoriskt. Strax före jul beslutade regeringen om ändringar i avfallsförordningen som visar hur Sverige ska genomföra detta.  

Från den 1 januari 2024 blir kommunerna skyldiga att samla in utsorterat matavfall från både hushåll och verksamheter. Begreppet matavfall ersätts samtidigt till biologiskt nedbrytbart köks- och livsmedelsavfall. Både hushåll och verksamheter blir också skyldiga att sortera ut bioavfall i följande fraktioner och inte blanda dem inbördes eller med annat avfall: 

Den som samlar in det utsorterade bioavfallet ska göra det separat. Det gäller både från hushåll och verksamheter. Möjligheten att materialåtervinna vid källan, till exempel hemkompostera, tas dock inte bort. Kommuner ska samla in det köks- och livsmedelsavfall som kommunen ansvarar för fastighetsnära, eller från en annan lämplig plats i nära anslutning till fastigheten, dock med undantag för fett som får samlas in på annan plats.   

Materialåtervinning ska prioriteras vid behandling av bioavfallet, förutom park- och trädgårdsavfall med invasiva arter.  

Naturvårdsverket kan meddela föreskrifter om undantag från kraven på utsortering och separat insamling av bioavfall, och kan också meddela enskilda kommuner dispens från kravet på separat insamling för en begränsad tid om två år. Naturvårdsverket, kommuner och tillsynsmyndigheter har vissa ytterligare möjligheter att meddela föreskrifter respektive dispenser som rör bioavfall. 

Avfall Sverige välkomnar att regeringen genomför förändringar för att följa avfallsdirektivets artikel 22 och öka samhällets materialåtervinning av bioavfall samt få bättre kontroll på park- och trädgårdsavfall med invasiva arter.  

Bestämmelserna träder i kraft den 1 januari 2024. Förordningen ska också tillämpas på dispensansökningar som lämnas in efter den 22 december 2022. 

Avfall Sverige återkommer till medlemmarna med närmare vägledning. 

Förordning SFS 2022:1871 

Avfall Sveriges nyhet: Så ansöker ni om dispens för bioavfallet

Senast uppdaterad - 2023-04-04

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Möbler Grovavfall

2024-02-19

Vidgade vyer krävs för att nå återvinningsmålen

Fokusera uppströms, men också på verksamhetsavfallet. Det är Avfall Sveriges budskap i remissvaret på Naturvårdsverkets regeringsuppdrag, där de ger f…

Läs mer
Lustgastuber I Soprum Foto Andreas Bjäre

2024-03-26

Tryggare utan lustgas

Regeringens utredare föreslår begränsningar i försäljningen av lustgas för att förhindra att den används i berusningssyfte.

Läs mer
Plockanalys Tecknad

2024-04-02

Vänta med plockanalyser

Avfall Sverige kvalitetssäkrar nu sin manual för plockanalyser av mat- och restavfall. Kommuner rekommenderas därför att invänta det färdiga dokumente…

Läs mer
Trädgårdsavfall Eldas

2024-04-11

Sluteldat med trädgårdens löv och ris?

Det har i media rapporterats om att det är olagligt att elda löv, ris och annat trädgårdsavfall på den egna tomten. Även möjligheten att ha en majbras…

Läs mer