2023-06-01

Nu går det vår väg, men mycket arbete väntar

Avfall Sveriges årsmöte visade att vi har politiken med oss i många avfallsfrågor. Men stora utmaningar kvarstår, framför allt kring klimatet.

Eva Mineur, utredare på Klimatpolitiska rådet, presenterade slutsatserna i rådets senaste, och mycket kritiska, rapport om regeringens klimatpolitik. Bland annat ser de den minskade reduktionsplikten som ett problem.

– Det har inte hänt på 20 år att politiska beslut har lett till ökade utsläpp. Sverige har förlorat styrfart och dessutom styr vi åt fel håll, sade hon.

Eva Mineur uppmanade församlingen att vara tydlig med vilka klimatpolitiska styrmedel som önskas:

– Nu har vi ett jättemomentum för att trycka på, för regeringen famlar.

Avfall Sveriges nylanserade kampanj Stoppa Fulplasten, som presenterades på årsmötet, ser ut att komma mycket lägligt. Den uppmanar miljö- och klimatministern att bland annat minska mängden plast och införa krav på att nya produkter ska innehålla återvunnen plast.

Åt rätt håll

De politiska beslut som redan fattats kring kommunalt insamlingsansvar av förpackningar och obligatorisk utsortering av textil och matavfall välkomnades av Avfall Sveriges vd, Tony Clark:

– Vi har tagit oss igenom stormen, policymässigt går det åt rätt håll, konstaterade han.

Föreläsaren från Naturvårdsverkets tyckte dock synd om alla som svettas med att förstå och uppfylla regelverken:

– Naturvårdsverket har föreslagit regeringen att göra en översyn av den svenska avfallslagstiftningen för att formulera den bättre och göra den mer proaktiv, sade Ingela Hiltula, enhetschef på Naturvårdsverket.

– Men, tillade hon, det är inte genom lagstiftning som vi löser de stora problemen. För det måste vi flytta fokus från avfallsledet. Förebyggande och resurseffektivitet behöver bli lika självklart som sortering. Ni, sade hon och blickade ut över de dryga 500 i publiken, är otroligt viktiga i den här omställningen för ni gör jobbet, och vi försöker kratta manegen.

EU-metoden ger resultat

EU:s roll för såväl resurshantering som klimatarbete lyftes fram av journalisten Ylva Nilsson. Hon konstaterade att enigheten kring målen är stor, och att EU är en stark part för att ta fram verktygen att nå dit. Att de lyckats med så mycket beror bland annat på ”EU-metoden”. Den innebär att mål sätts lagom långt bort, kanske 15 år. Eftersom majoritetsbeslut gäller för beslut om vilka åtgärder som ska leda dit, tvingas alla parter förhandla och kompromissa. EU har också gång på gång visat att de kan agera snabbt när kriser uppkommer och samtidigt vårda klimatarbetet. Sveriges roll i EU har däremot inte varit särskilt imponerande, menade Ylva Nilsson. Den har i mycket handlat om att initialt säga nej till förslag om nya verktyg.

Inte tanken som räknas

En som tröttnat på att titta på medan miljön och klimatet lider är Oskar Kihlborg. Hållbar äventyrare kallar han sig. Han ror till Finland för att uppmärksamma bristen av moderna forskningsfartyg. Han mutar bergsbestigare att plocka dumpade batterier med sig ner från Kilimanjaro. Han fixar stora ullmattor för att täcka och därmed bevara de krympande glaciärerna. Han samlar dykare för att rensa haven från skräp. Han vill få fler att agera:

– Gör något, säger Oskar Kihlborg. Det är bråttom, för det här är en planet som vi behandlar som skit!

Kommunerna kan också gå före, göra saker och visa vägen för både andra kommuner och för politiker – ”titta, det här är möjligt”. Det är något som Lasse Stjernkvist, ordförande för Avfall Sverige, vill se mer av.

– Avfall Sverige ska bli en än mer progressiv organisation, sade han.

 

Läs mer om årsmötet och rapporteringen kring förpackningsinsamlingen i Avfall och Miljö nr 4, som utkommer den 19 september.

Senast uppdaterad - 2023-09-22

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Möbler Grovavfall

2024-02-19

Vidgade vyer krävs för att nå återvinningsmålen

Fokusera uppströms, men också på verksamhetsavfallet. Det är Avfall Sveriges budskap i remissvaret på Naturvårdsverkets regeringsuppdrag, där de ger f…

Läs mer
Lustgastuber I Soprum Foto Andreas Bjäre

2024-03-26

Tryggare utan lustgas

Regeringens utredare föreslår begränsningar i försäljningen av lustgas för att förhindra att den används i berusningssyfte.

Läs mer
Plockanalys Tecknad

2024-04-02

Vänta med plockanalyser

Avfall Sverige kvalitetssäkrar nu sin manual för plockanalyser av mat- och restavfall. Kommuner rekommenderas därför att invänta det färdiga dokumente…

Läs mer
Trädgårdsavfall Eldas

2024-04-11

Sluteldat med trädgårdens löv och ris?

Det har i media rapporterats om att det är olagligt att elda löv, ris och annat trädgårdsavfall på den egna tomten. Även möjligheten att ha en majbras…

Läs mer