Avfall och Miljö är Sveriges enda renodlade avfallstidning. I över 35 år har vi har skrivit om avfallshantering och återvinning. Här finns de djuplodande artiklarna, de förklarande exemplen och den tydliga analysen. Många artiklar skrivs av branschens egna experter. Därför är det inte så konstigt att mer än 90 procent av våra läsare säger sig ha direkt nytta av tidningen i sitt arbete.
Tidningen utkommer fem gånger per år och ges ut av Avfall Sverige.
I Visby var mängden avfall mer än fyra gånger så stor som vanligt under Stockholmsveckan i mitten av juli. Till skillnad från de tillresta semesterfirarna jobbade renhållningspersonalen då som mest; alla bilar rullade, all personal var igång.
Läs hela ledarenPå Hedeskoga deponi får naturen ta hand om lakvattnet. Tomas Nilsson sköter om reningsanläggningen som ett dibarn, med vass och mikrober som viktiga assistenter. Det har gett en rad nya hyresgäster. Grodor, dovhjort, räv, grävling och rovfåglar hör till dem som trivs på tippen.
Läs hela artikeln”Vi måste värdera upp naturresurserna över tid för att främja biologisk mångfald”, säger professor Thomas Sterner, som varit med om att ta fram en uppräkningsfaktor för detta. Det ska ge beslutsfattare ett bättre verktyg att utvärdera konsekvenserna av sina beslut.
Läs hela artikelnI ett treårigt projekt omvandlas just nu den invasiva blomseterlupinen längs statliga vägar i Blekinge till biogas. Projektet drivs av Trafikverket och håller på till augusti 2025. På sikt kan det bli mer av detta.
Läs hela artikelnRekordmånga utställare deltog vid Avfall Sveriges årsmöte, flera av dem från grannländerna med mål att etablera sig i Sverige. En stor nyhet presenterades också: Joabs nya sopbil – en högerstyrd sidlastare som kan tömma allt från fyrfackare till 660-literskärl tack vare en flyttbar mellanvägg.
Läs hela artikelnSvenska tillverkare och återförsäljare av sängar är eniga, de vill att deras produkter ska materialåtervinnas. Ett pilotprojekt visar att det också är praktiskt genomförbart – allra helst i samarbete med kommunerna.
Läs hela artikelnSundsvall och Umeå siktar mot fossilfri energiåtervinning av avfall. Båda kommunerna har långt gångna planer på att samla in den koldioxid som släpps ut. Delar ska lagras, men merparten kommer att omvandlas till drivmedel inom sjöfarten – det kan bli Europas största anläggningar för produktion av e-metanol.
Läs hela artikelnFrån den 1 januari 2025 ska kommuner erbjuda separat insamling av fiskeredskap som innehåller plast. Producenterna ska betala, men dagens förslag till ersättningsmodell kritiseras av Avfall Sverige.
Läs hela artikelnEtt tillfälligt stopp för nyetableringar ökar branschens oro för att utbyggnaden av energiåtervinning i Storbritannien ska komma av sig.
– När politiker börjar blockera miljötillstånd innebär det en enorm risk för investerare, säger Jacob Hayler, chef för Environmental Services Association.
Läs hela artikelnSenast uppdaterad - 2024-10-08