Avfall och miljö

Aktuellt

Avfall och miljö

Avfall och Miljö är Sveriges enda renodlade avfallstidning. I över 35 år har vi har skrivit om avfallshantering och återvinning. Här finns de djuplodande artiklarna, de förklarande exemplen och den tydliga analysen. Många artiklar skrivs av branschens egna experter. Därför är det inte så konstigt att mer än 90 procent av våra läsare säger sig ha direkt nytta av tidningen i sitt arbete.

Tidningen utkommer fem gånger per år.

Höjdpunkter från Avfall och Miljö nr 1/2023

Csm Tony Clark Liggande Foto Andreas Offesson 5E7dbf7a64

Ledare: Ungdomarna gör oss ännu starkare

Låt mig stolt presentera – Youth Advisory Board, YAB.

Det är Avfall Sveriges nya diskussionsforum, där vi kommer att möta unga med ett brinnande intresse för samhälle, miljö och politik. 17 organisation har bjudits in, allt från de politiska ungdomsorganisationerna till Scouterna och LRF Ungdom, och det finns ett stort intresse för att delta. Här hittar vi alltså engagerade unga, som vill bidra. Framför allt vill de bli lyssnade på och det är just vad vi ska göra.

Läs hela ledaren
Freddy Tönnesen Fargkodmatsvinn

Tema Matsvinn: Färgkodad kyl minskar matsvinnet

På den röda hyllan i kylskåpet ställs det som måste ätas upp först. Frukt och grönt läggs på gröna hyllan och övrigt hamnar på gult, lila och blått.

Det enkla upplägget har i ett försök bland studenter visat sig ge bättre överblick över innehållet och 27 procent mindre mat som slängs i onödan.

Läs hela artikeln
Karin Fritz Livsmedelsverket

Tema Matsvinn: ”Det är bara att bestämma sig”

Karin Fritz står främst i ledet i kampen mot matsvinnet. Som projektledare på Livsmedelsverket ska hon se till att Sverige når målet om att halvera mängden mat som slängs i onödan.

För den enskilda individen är det enkelt, menar hon, för du behöver egentligen inte göra avkall på något. Men det gäller att skapa insikt.

Läs hela artikeln
Livsmedelsbutik Suddig

Tema Matsvinn: Kraften att förändra kommer inifrån

Sedan tre år tillbaka jobbar livsmedelsbranschen och myndigheterna tillsammans för att halvera matsvinnet.

– Vi kan se att en frivillig överenskommelse är en framkomlig väg att arbeta för minskat matsvinn. Då är man mer flexibel och kan jobba snabbare än lagstiftningen, säger Maria Ahlm, koordinator för samarbetet.

Nu kan vi snart se resultat i form av en handbok som ska underlätta donation av mat.

Läs hela artikeln
Ljusdal Fnikent Andren

Ljusdal testar egen FNI-lösning

Det är billigast att använda det man redan har. Det är principen för Ljusdal som nu genomför ett försök med singelkärl för fastighetsnära insamling av förpackningar.

Ett första försök har gett blodad tand.

– Vi har bara kört några veckor, men alla tycker att det är ett bra, billigt och flexibelt system

Läs hela artikeln
Ingka Cirkuit

Här samlas hållbara krafter

I Sundsvall testas nu en unik plats för möten, bildning, aktiviteter och handel: Circuit. Här sammanstrålar goda idéer och smarta verksamheter som gör det lätt för besökarna att agera hållbart och cirkulärt.

– Circuit blir ett paraply där vi samlar den cirkulära tanken. Vi vill att det här ska vara en plats som förverkligar idéer om en cirkulär livsstil, förklarar Annette Linder Jonsson, Community Engagement Leader på Ingka Centres

Läs hela artikeln
Motala–Wilma–Karlsson

Motala lyckas locka chaufförer

Samarbete med ett yrkesgymnasium, väl planerad praktik och ett välkomnande gäng är några framgångsfaktorer som gjort att Motala kunnat få vikarier och anställa duktiga medarbetare i insamlingen. Senaste tillskottet är Wilma Karlsson.

– Visst hade det varit kul att köra timmerbil, men jag är så nöjd med arbetstiderna, så det går inte att byta, säger hon.

Läs hela artikeln
Albanien Agim Fortuna

Slingrig väg för Albanien in i EU

I juli 2022 inledde Albanien anslutningsförhandlingar med EU. I sina försök att anpassa avfallshanteringen efter EU: s direktiv har de informella sopsamlarna stängts ute, med försämrad återvinning som följd. Nu förs dock diskussioner om att istället integrera dem i den formella avfallshanteringen.

– Vi skulle kunna fixa all insamling och sortering, säger Agim Fortuna, som driver ett sopsorteringsprojekt.

För honom har dock myndigheternas försök att implementera nya avfallshanteringssystem varit förödande.

https://ebooks.exakta.se/avfall_sverige/2023/2301/42/

Senast uppdaterad - 2023-02-14

LÄS SENASTE NUMRET
AV AVFALL OCH MILJÖ

Karin Jonsson

KONTAKT

Karin Jönsson

Redaktör Avfall och Miljö samt nyhetsbrevet