2023-04-04

Regeringen uppmanas återställa skattebefrielsen på biogas

Avfall Sverige har idag, tillsammans med Fossilfritt Sverige, 13 andra nationella branschorganisationer samt ett 50-tal företag och organisationer, skickat ett brev till berörda ministrar där vi uppmanar Sveriges regering och riksdag att skyndsamt minimera konsekvenserna av att EU-kommissionens godkännande av biogasens och biogasolens skattebefrielse ogiltigförklarades i en dom från tribunalen den 21 december 2022.

Det har bara gått en månad sedan Skatteverket meddelade att myndigheten med anledning av tribunalens dom inte längre kommer bevilja skattebefrielse för biogas. Ändå syns redan förödande konsekvenser som utgör ett direkt hot mot den fantastiska utveckling som skattebefrielsen har bidragit till.

Vi alla anser att det är av största vikt att regeringen omgående vidtar följande åtgärder:

  1. Säkerställ att det inte blir några återkrav på den skattebefrielse som redan har beviljats.
  2. Återställ full skattebefrielse omgående för biogas och biogasol, med stöd av EU:s allmänna gruppundantagsförordning (GBER).
  3. Omgående kommunicera till marknaden att regeringen avser vidta ovanstående åtgärder.

Skatten får en direkt bromsande effekt på transportsektorns omställning till fossilfrihet. Åkerier drabbas av kostnadsökningar på 30 miljoner kronor per år och kollektivtrafiken på fler 100 miljoner. Lantbrukare tvingas fackla bort biogasen istället för att använda den och storskaliga investeringsbeslut skjuts på framtiden.

”Konsekvenserna förvärras för varje dag som går med full skatt på biogas och biogasol. Därför är det bråttom”, skriver de många parterna.

Senast uppdaterad - 2023-05-09

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Matavfall Frilagd

2023-11-23

Undantag för bioavfallet klara

Nu har Naturvårdsverket publicerat sina föreskrifter om undantag från krav på utsortering, separat insamling och fastighetsnära insamling av bioavfall…

Läs mer
EU Flagga

2023-12-08

Ny överenskommelse om ekodesign

EU parlamentet och EU-länderna har en preliminär överenskommelse om de nya regler som ska göra hållbarhet till en norm.

Läs mer
Däck Tyres

2023-12-13

Däck snart del i informationsansvar

Från 1 januari 2024 gäller en ny förordning om producentansvar på däck. Kommunerna ansvarar för att informera om insamlingen.

Läs mer
Loggo, Neg Mot Grön

2023-12-15

Varning: Spam via e-post från Avfall Sverige

Avfall Sveriges medarbetare Katarina Sundberg har fått sin e-post hackad. Ett mail har skickats ut till ett stort antal personer med rubriken ”Avfall…

Läs mer