2022-04-06

Utsläppen måste minska – avfallssektorn på god väg

IPCC:s sjätte klimatrapport visar att läget är allvarligt, men att tekniken finns för att vi fortfarande ska kunna nå målet om max 1,5 graders upphettning. ”Det känns bra att veta att den svenska avfallshanteringen redan gjort mycket, och att de största utsläppskällorna har potential att generera negativa utsläpp till 2045”, säger Klas Svensson, Avfall Sveriges rådgivare.

Anläggningarna för energiåtervinning av avfall siktar på att bli fossilfria till 2045, och just nu händer det mycket för att kunna uppnå det målet, däribland följande: 

– Avfallsbranschen har små möjligheter att påverka det som lämnas till energiåtervinning. Flera producenter har redan tagit initiativ som på sikt kommer att minska det fossila innehållet i avfallet men vi önskar att fler hade tagit ett större ansvar att skapa produkter som håller längre och som är lättare att materialåtervinna, men som framför allt bidrar till en minskning av mängden fossila material. I stället ser vi hur plastproduktionen ständigt ökar. Förr eller senare hamnar detta i avfallsledet, och då måste vi vara på tårna för att minimera de skadliga effekterna, säger Klas Svensson, rådgivare på Avfall Sverige. 

IPCC-rapporten lyfter fram energiåtervinning av avfall som en källa till ren energi, om utsläppen renas, och som kan bidra till minskade utsläpp av växthusgaser men också till minskade föroreningar av vatten och mark. Såväl förbränning som återvinning av deponigas och biogasproduktion framhålls som goda exempel. 

– Svensk biogasproduktion har kommit långt vad gäller att behandla organiskt avfall och utvinna såväl gas som biogödsel. Vi sprider nu våra erfarenheter för att fler ska kunna ställa om i samma hållbara riktning, säger Caroline Steinwig, rådgivare på Avfall Sverige.

Läs IPCC:s rapport Climate Change 2022: Mitigation of Climate Change 
https://www.ipcc.ch/report/ar6/wg3/

Senast uppdaterad - 2022-05-04

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Matavfall Frilagd

2023-11-23

Undantag för bioavfallet klara

Nu har Naturvårdsverket publicerat sina föreskrifter om undantag från krav på utsortering, separat insamling och fastighetsnära insamling av bioavfall…

Läs mer
EU Flagga

2023-12-08

Ny överenskommelse om ekodesign

EU parlamentet och EU-länderna har en preliminär överenskommelse om de nya regler som ska göra hållbarhet till en norm.

Läs mer
Däck Tyres

2023-12-13

Däck snart del i informationsansvar

Från 1 januari 2024 gäller en ny förordning om producentansvar på däck. Kommunerna ansvarar för att informera om insamlingen.

Läs mer
Loggo, Neg Mot Grön

2023-12-15

Varning: Spam via e-post från Avfall Sverige

Avfall Sveriges medarbetare Katarina Sundberg har fått sin e-post hackad. Ett mail har skickats ut till ett stort antal personer med rubriken ”Avfall…

Läs mer