Avfall och Miljö – Sveriges avfallstidning

Avfall och Miljö är Sveriges enda renodlade avfallstidning. I över 30 år har vi har skrivit om avfallshantering och återvinning. Här finns de djuplodande artiklarna, de förklarande exemplen och den tydliga analysen. Många artiklar skrivs av branschens egna experter. Därför är det inte så konstigt att mer än 90 procent av våra läsare säger sig ha direkt nytta av tidningen i sitt arbete.

Tidningen utkommer fem gånger per år.


Höjdpunkter från Avfall och Miljö nr 5 2019

Ledare: Vi är inspiratörerna

Avfallshierarkin är vår ledstjärna. Somliga menar att den spelat ut sin roll. Tvärtom, den behövs nu mer än någonsin. Avfallshierarkin visar på vikten av att inte bara cirkulera resurser utan också att förändra samhället i grunden, att sträva mot förebyggande. Det är ingen tillfällighet att det i de flesta kommuner är avfallsorganisationerna som tagit lead i denna fråga – avfallshierarkin visar vägen.

Läs mer

Tema Textil: Här skapas hållbara affärsmodeller

I Borås ska kunskap, kreativitet och analys hjälpa företag inom textilbranschen att ställa om till hållbar textil och hållbart mode.

– Jag är optimist, men det kommer att kräva hemskt mycket. Det är ingenting som företagen själva klarar av, säger projektledaren Adrian Zethraeus.

– Det kostar mycket att ställa om men det kommer att kosta mycket att INTE ställa om. Det gör att många företag nu comittar sig. En viktig del är att visa att det långsiktigt finns pengar att tjäna.

Läs mer

Tema Textil: Bomull och polyester skiljs åt

Världens första storskaliga anläggning för automatisk textilsortering installeras i Malmö till våren. Med nära infraröd och visuell spektroskopi ska materialet i gamla textilier blixtsnabbt kunna identifieras.

– Avsättningen kommer vi att hitta, men värdet avgörs i renhetsgraden, säger Magnus Thysell, marknadschef på Sysav Industri.

Läs mer

Deponiskatten dyr för samhället

Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv är deponiskatten inte lönsam. De som är verksamma vid deponierna menar att den dessutom har förlorat sin styrande effekt. Det visar den analys som Avfall Sverige låtit PwC genomföra.

Deponiernas administrativa kostnader kopplat till skatten uppgår till 67,0 miljoner kronor.

Läs mer

Han 3D-printar plastsopor

Tekniken kring 3D-printing har utvecklats fantastiskt. Det har äventyraren och biologen Glenn Mattsing tagit fasta på i sitt nya hållbara projekt: möbeltillverkning. Genom att mata en 3D-skrivare med söndermalt plastavfall från Volvo kan han skapa ultramoderna designmöbler.

Nu ska tekniken förfinas och nya plastsopor användas.

Läs mer

Många vill ha gemensamma symboler

En nationell terminologi och standardiserade symboler skulle gynna svensk avfallshantering. Det menar en stor majoritet av de som intervjuats i Avfall Sveriges undersökning. Till sommaren ska det finnas ett förslag, inspirerat av det danska systemet som nästan alla danska kommuner nu anammat.

Läs merPrenumeration

Avfall Sveriges nyhetspaket består av branschtidningen Avfall och Miljö och nyhetsbrevet. Prenumerationen för ett helt år kostar 490 kr för medlemmar och 600 kr för icke medlemmar.

Nu har vi sänkt priset för dig som sprider tidningen och nyhetsbrevet i din organisation, till styrelse och nämnder. Från och med den 11:e prenumerationen betalar medlemmar 350 kr/prenumeration, icke medlemmar betalar 420 kr/prenumeration.

Om du vill beställa många exemplar, kontakta info@avfallsverige.se

Medlemmar kan beställa en gratis prenumeration på det digitala nyhetsbrevet: kontakta info@avfallsverige.se

Från 2020 skickas nyhetsbrevet enbart digitalt.


Utgivningsplan 2020

Nr Utgivning Bokning Tema Event
1 18/2 17/1 Digitalisering  
2 7/4 6/3 Arbetsmiljö  
3 2/6 30/4 Globala hållbarhetsmål Avfall Sveriges årsmöte
4 22/9 21/8 Återbruk  
5 10/11 9/10 Rekrytering Avfall Sveriges höstmöte

Skriv ut: