Avfall och Miljö – Sveriges avfallstidning

Avfall och Miljö är Sveriges enda renodlade avfallstidning. I 35 år har vi har skrivit om avfallshantering och återvinning. Här finns de djuplodande artiklarna, de förklarande exemplen och den tydliga analysen. Många artiklar skrivs av branschens egna experter. Därför är det inte så konstigt att mer än 90 procent av våra läsare säger sig ha direkt nytta av tidningen i sitt arbete.

Tidningen utkommer fem gånger per år.


Höjdpunkter från Avfall och Miljö nr 4/2021

Ledare: Vår insats i klimatarbetet

Det finns ingen tvekan, de som på något sätt kan bidra till ett stabilare klimat måste agera nu. Alla vi som jobbar inom avfallshanteringen kan definitivt bidra. Viktigast är att påverka det som kommer till avfallshanteringen. Stora steg måste tas inom produktdesign men också inom materialåtervinning. Med ett år kvar till valet brådskar det för regeringen att förverkliga sitt förslag om kvotplikt, som kan öka avsättningen för återvunna material.

Läs mer

Tema Cirkulär ekonomi: De flesta är med på tåget

Delegationen för cirkulär ekonomi tycks ha gjort ett gott jobb, för enigheten är stor om att det krävs snabb omställning mot hållbarhet.

– Jag måste säga att det har varit en enormt positiv erfarenhet. Jag har faktiskt aldrig varit med om, i en liknande verksamhet, att det är så mycket som bubblar runt omkring som i de här expertgrupperna, där folk jobbar ideellt och kommer med förslag, säger ordförande Åsa Domeij.

Läs mer

Tema Cirkulär ekonomi: Standard kan skynda på omställningen

Kan det bli en standard som räddar världen? Kanske det, menar svenska forskare som är djupt involverade i arbetet med de kommande internationella ISO-standarderna för cirkulär ekonomi.

– Problemet är att det finns så många idéer om vad cirkulär ekonomi är och vad det inte är. Det skapar en osäkerhet från företag om hur de ska göra, säger Mattias Lindahl vid Linköpings universitet.

Läs mer

Här kan oliverna återvinnas

I Lillehammer, norr om Oslo, finns en unik förbehandlingslinje in till biogasanläggningen, där glasförpackat matavfall tas emot. 

– Det är många olika moment som man måste ha kontroll över. Svårigheten ligger i att få bort allt glas. Därför är vi, som vi känner till, de enda som har kunnat utveckla en sådan lösning, säger Leszek Zadura, seniorsäljare på Purac.

Läs mer

”Sveriges modernastes ÅVC”

Hissmusik och digital vägledning ska få Kilborna att sortera rätt på sin återvinningscentral. Hittills ser det lovande ut, bland annat har mängden som går till energiåtervinning minskat med 80 procent.

– Det här är en satsning för att modernisera branschen. Det kommer en ny generation som är vana vid appar, säger Leif Östlind, vd för Kils Återvinning AB.

Läs mer

Hjälp av flygande brandspanare

Med en egen drönare försedd med värmekamera kunde Halmstads Energi och Miljö, HEM, bistå räddningstjänsten och egen personal i släckningsarbetet av den kraftiga branden i avfallshögarna vid Kristineheds kraftvärmeverk i juni.

– Vi kan konstatera att inköpet av drönaren betalade sig direkt. De här dagarna var ett kvitto på det, säger Richard Fransson på HEM, som fick sitt körkort för att flyga drönaren bara dagar före branden.

Läs mer

En chans för mindre aktörer

Efter ett intensivt halvår med upphandlingar har Nodra idag avtal med flera mindre, lokala entreprenörer. Det är ett steg på vägen för att spetsa avfallsverksamheten.

– Det upphandlingsprojekt som vi gått i mål med har varit lyckat. Från ett sammanhållet, stort avtal till att dela upp avtalen i sju delar – det är lite som att gå från en extrem till en annan, säger Anders Karlsson, Nodras affärsområdeschef för avfall.

Läs mer

Ingen är nöjd med nya lagstiftningen

I juli fick Finland en ny avfallslagstiftning. Målet är att den ska göra det möjligt att nå EU:s högt ställda återvinningsmål. Men regeringens önskan att balansera det kommunala ansvaret med önskemålen från privata insamlingsaktörer kan komma att sätta käppar i hjulen; vem som ska vara ansvarig för att organisera transporten är en ideologisk fråga som väcker debatt.

Läs merPrenumeration

Avfall Sveriges nyhetspaket består av branschtidningen Avfall och Miljö och nyhetsbrevet. Prenumerationen för ett helt år kostar 490 kr för medlemmar och 600 kr för icke medlemmar.

Nu har vi sänkt priset för dig som sprider tidningen och nyhetsbrevet i din organisation, till styrelse och nämnder. Från och med den 11:e prenumerationen betalar medlemmar 350 kr/prenumeration, icke medlemmar betalar 420 kr/prenumeration.

Om du vill beställa många exemplar, kontakta info@avfallsverige.se

Medlemmar kan beställa en gratis prenumeration på det digitala nyhetsbrevet: kontakta info@avfallsverige.se

Från 2020 skickas nyhetsbrevet enbart digitalt.


Utgivningsplan 2021

Nr Utgivning Bokning Tema Event
1 16/2 15/1 Hållbar stad  
2 6/4 5/3 Nya material i återvinningen  
3 1/6 30/4 Kommunikation Avfall Sveriges årsmöte
4 21/9 20/8 Cirkulär ekonomi  
5 16/11 15/10 USA Avfall Sveriges höstmöte

Skriv ut: