För att göra ditt arbete enklare har vi samlat rapporter, index, statistik, handböcker, mallar och guider som rör avfallshanteringen. Mycket av detta är endast för medlemmar och kräver inloggning. Här finns även inloggningen till Avfall Web, Avfall Sveriges webbaserade benchmarking- och statistiksystem.
Här till vänster har vi samlat en del av de viktigaste länkarna.
Vägledning och stödRegeringen beslutade sommaren 2022 om förändringar i förordningen om producentansvar för förpackningar. Det är en stor reform som innebär att kommunerna står inför ett omfattande förändringsarbete med många viktiga beslut att fatta.
FörpackningsinsamlingAvfall Sverige ger ut ett 40-tal rapporter varje år. De är resultatet av projekt, som är finansierade av Avfall Sveriges utvecklingssatsning ofta i samarbete med ledande forskare och andra experter.
Rapporterna som finns på webbplatsen sträcker sig till 2012. För äldre rapporter, kontakta Avfall Sverige via mail till info@avfallsverige.se
RapporterDen 1 juli 2020 lanserade Avfall Sverige ett nytt gemensamt skyltsystem för avfallssortering. De nya skyltarna ska göra det enkelt för alla att sortera rätt. Målet är ökad återvinning och ökade möjligheter att nå en cirkulär ekonomi. På sverigesorterar.se kan du läsa mer om systemet samt ladda ner allt material.
Sverige Sorterar2023-11-28
Nu kan kommuner lägga in uppgifter om sina återvinningsstationer till den digitala hjälpen som ska vägleda allmänheten att hitta sin närmaste återvinning.
Läs mer2023-12-01
Klimatarena Stockholm utsågs vid Återvinningsgalan den 30 november till årets bästa initiativ för att förebygga avfall. De skapar möjligheter att effe…
Läs mer2023-11-23
Nu har Naturvårdsverket publicerat sina föreskrifter om undantag från krav på utsortering, separat insamling och fastighetsnära insamling av bioavfall…
Läs mer2023-10-30
Från den 1 januari 2024 ska den som har en förpackning som innehåller avfall se till att förpackningen skiljs från sitt innehåll.
Läs mer2023-11-28
2023-11-23
2023-11-16
Läs mer om hur Avfall Sverige jobbar internationellt
Läs mer om vad vi tycker i våra remissvar, skrivelser, ståndpunkter och debattartiklar