2023-04-04

Avfall kan ge mer svensk gödsel

Jordbruksverket har nu avrapporterat sitt regeringsuppdrag kring förutsättningar för inhemsk produktion av gödselmedel. Den visar att det finns en betydande potential, i synnerhet för kväve och fosfor. Gruvavfall ses som den största källan, men även avfall kan bidra.

Biogödsel från biogasproduktion är ett exempel som lyfts fram. Jordbruksverket noterar att kvävet i denna gödsel är snabbare tillgängligt än i flera andra organiska gödselmedel.

Fler hinder för att förverkliga den potential som finns har identifierats. När det gäller att förädla avfall krävs exempelvis ofta en individuell bedömning för att avgöra när det upphört att vara ett avfall. Det gör att verksamheter inte på förhand kan veta om deras idé är tillåten. Jordbruksverket menar därför att det finns anledning att överväga om Sverige eller EU bör införa så kallade end of waste-kriterier.

Jordbruksverket rekommenderar också en översyn av de minimikrav som gödselmedel måste uppfylla, för att undvika att oönskade substanser sprids. Tydliga och enhetliga krav skulle kunna skapa förutsägbarhet för nya gödselmedelsproducenter och förenkla för dem som köper in gödselmedel.

– Flera studier visar på en stor potential för att bygga ut biogasproduktionen, som på köpet ger inhemsk biogödsel. Avfall Sverige hade gärna sett bättre förutsättningar för att de organiska alternativen ska kunna konkurrera med nyutvunnen mineralgödsel, till exempel att skatten på mineralgödsel som togs bort 2009 återinförs. Det hade ökat Sverige självförsörjning av gödsel och i förlängningen av livsmedel, säger Linn Andersson, rådgivare på Avfall Sverige och deltagare i utredningens referensgrupp.

 

Jordbruksverket: Gödselmedelsproduktion i Sverige – Aktuella initiativ, tekniker och förutsättningar

Senast uppdaterad - 2023-06-01

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Matavfall Frilagd

2023-11-23

Undantag för bioavfallet klara

Nu har Naturvårdsverket publicerat sina föreskrifter om undantag från krav på utsortering, separat insamling och fastighetsnära insamling av bioavfall…

Läs mer
EU Flagga

2023-12-08

Ny överenskommelse om ekodesign

EU parlamentet och EU-länderna har en preliminär överenskommelse om de nya regler som ska göra hållbarhet till en norm.

Läs mer
Däck Tyres

2023-12-13

Däck snart del i informationsansvar

Från 1 januari 2024 gäller en ny förordning om producentansvar på däck. Kommunerna ansvarar för att informera om insamlingen.

Läs mer
Loggo, Neg Mot Grön

2023-12-15

Varning: Spam via e-post från Avfall Sverige

Avfall Sveriges medarbetare Katarina Sundberg har fått sin e-post hackad. Ett mail har skickats ut till ett stort antal personer med rubriken ”Avfall…

Läs mer