2025-05-15
Avfall Sverige påverkar: Textilavfall

Redan inför årsskiftet, då krav på separat insamling av textilavfall infördes, varnade Avfall Sverige i en debattartikel i Dagens Industri för följderna. Under våren har Avfall Sverige drivit frågan vidare genom att anordna och delta i flera möten. Medlemmar och aktörer i hela värdekedjan har mötts för att se hur vi kan skapa bättre hantering i den rådande situationen och goda förutsättningar för det kommande producentansvaret för textilavfall. Även klimat- och miljöministern kallade till ett möte på samma tema i april.
Samverkan är nödvändig för att kunna skapa en hållbar värdekedja för textil. Tidigt tog Avfall Sverige därför initiativ till dialog och har genomfört ett flertal möten med representanter för bland annat handeln, producenter, ideell second hand samt innovations- och återvinningsföretag.
Avfall Sverige deltog också i det rundabordssamtal om det kommande producentansvaret som klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari bjöd in till i april. På mötet deltog aktörer med motsvarande breda representation som Avfall Sverige under året haft dialog med. Ministern lyfte bland annat att second hand-branschen i nuläget är svårt pressad av de stora mängderna textilavfall som de tar emot.
Vid rundabordssamtalet framförde Avfall Sverige vikten av att producenterna ska ha fullt ansvar, men också rådighet över insamling och återvinning av textilavfallet. Kommunerna kan bistå, meddelade vd Tony Clark, gärna enligt en liknande modell som den som finns för el-avfallet med insamling på återvinningscentraler där kostnaderna ersätts av producenterna.
EU kan också bidra till att minska trycket, menade Tony Clark. En riktad avfallshanteringsavgift bör införas som privatimportören betalar då textilier förs in från länder utanför EU/OECD. Vidare bör tullbefrielsen för varor till EU vars värde understiger 150 Euro omedelbart avskaffas. Det skulle begränsa problemet med skräptextilier från exempelvis Shein och Temu.
Även Stockholm Vatten och Avfall och Nacka Vatten och Avfall deltog vid ministerns rundabordssamtal och kunde berätta om sina utmaningar med stora mängder textilavfall.
Möjliga undantag
Klimat- och miljöministerns statssekreterare Daniel Westlén intygar i en intervju inför Avfall Sveriges årsmöte att regeringen gör vad den kan för att skynda på processen:
– Vi behöver implementera nationellt hur producentansvaret ska se ut, och regeringen skyndar på med det för att det är så många som väntar på besked. Så vi tänker inte vänta in de datum som står i EU-direktiven, utan vi gör allt vi kan för att bli klara.
Avfall Sverige har också till Regeringskansliet framfört behovet av åtgärder som kan ge en snabbare lättnad för den akuta situationen vad gäller de högar av insamlad textil. Trasiga strumpor och fuktig eller smutsig textil bör kunna läggas direkt i restavfallet. Ett sådant undantag skulle spara resurser, menar Tony Clark.
– Det är en tuff situation just nu, men de möten som vi haft under våren visar att branschen jobbar för att få bukt på den akuta situationen och är beredd på ett producentansvar.Regeringen har förstått allvaret, och alla parter är inställda på att gemensamt bidra till att hitta lösningar på det textilkaos som råder, säger Tony Clark, vd för Avfall Sverige.
Se även Frågor och svar om möjligheterna att skicka utsorterad textil till energiåtervinning – bara för inloggade medlemmar
Senast uppdaterad - 2025-05-15