2023-05-30

Avfallstrenden 2022: Avfallsmängderna minskar

Avfall Sveriges årliga statistik för 2022 visar på ett välkommet resultat: Den behandlade mängden hushållsavfall från hushåll och verksamheter minskade med 5 procent 2022 jämfört med året innan och uppgick till drygt 4,7 miljoner ton (5 miljoner ton under 2021) eller 449 (475) kilo per person.

– Det är ett mycket välkommet trendbrott efter att mängderna ökat i princip varje år hittills, med något undantag. Minskningen är så pass signifikant att vi kan hoppas på att det är en bestående förändring, säger Tony Clark, vd Avfall Sverige.

I absoluta tal minskade mängderna till alla behandlingsmetoder. Mängden hushållsavfall[1] till energiåtervinning och materialåtervinning minskade med vardera 5 procent. Mängden till biologisk återvinning minskade med 3 procent. Deponering har minskat 6 procent, vilket placerar Sverige i världstoppen när det gäller hur lite som går till deponi.

Avfall Sverige och kommunerna har satt som mål att minska mat- och restavfallet med 25 procent till år 2025 jämfört med 2015.

– Sedan 2015 har mängden minskat med 14 procent – motsvarande 32 kg per person – så vi har en bit kvar, men utvecklingen går snabbt. I dagsläget erbjuder 92 procent av kommunerna hushållen utsortering av matavfall, men från och med årsskiftet 2024 blir det obligatoriskt för alla, säger Jenny Westin, statistikansvarig på Avfall Sverige. Och då får kommunerna också ansvar för insamling av förpackningsavfall som successivt ska byggas ut till att samlas in fastighetsnära. Det blir lättare att göra rätt och då kommer sannolikt förpackningarna sorteras ut i ännu högre grad från restavfallet

Insamlade mängder grovavfall minskade med 8 procent till 163 kg per person 2022 jämfört med föregående år. Procentuellt sett minskade grovplast (dvs plast utöver förpackningar) och metallskrot som samlas in för återvinning mest, medan textilavfall ökat mest.

För både returpapper och förpackningar har insamlingen minskat - med 14 respektive 5 procent.

Avfallstrenden 2022
Ladda ner stapeldiagram

Avfallstrend 2022_, cirkeldiagram
Ladda ner cirkeldiagram

 

Avfallstrenden 2022, tabell
Ladda ner tabell

 

[1] Med hushållsavfall avses det avfall som uppkommer hos hushåll och verksamheter och som ingår i det kommunala avfallsansvaret enligt miljöbalken 15 kap. 20 §. Jämfört med begreppet kommunalt avfall inkluderas bygg- och rivningsavfall från hushåll medan avfall från parkskötsel och gaturenhållning inte ingår.

Om statistiken: 

Statistiken över hushållsavfall är hämtad från Avfall Web, som är ett system som Avfall Sverige tillhandahåller kommunerna för utveckling, benchmarking och statistik. Kommuner och behandlingsanläggningar rapporterar in uppgifter om avfallshantering och vilka mängder som samlas in och behandlas. Det är dessa uppgifter som sedan bildar underlag för den nationella avfallsstatistiken för hushållsavfall. Den fullständiga statistiken över insamling och behandling av hushållsavfall i Sverige 2022 presenteras i årsskriften Svensk Avfallshantering efter midsommar.

Senast uppdaterad - 2023-09-22

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Matavfall Frilagd

2023-11-23

Undantag för bioavfallet klara

Nu har Naturvårdsverket publicerat sina föreskrifter om undantag från krav på utsortering, separat insamling och fastighetsnära insamling av bioavfall…

Läs mer
EU Flagga

2023-12-08

Ny överenskommelse om ekodesign

EU parlamentet och EU-länderna har en preliminär överenskommelse om de nya regler som ska göra hållbarhet till en norm.

Läs mer
Däck Tyres

2023-12-13

Däck snart del i informationsansvar

Från 1 januari 2024 gäller en ny förordning om producentansvar på däck. Kommunerna ansvarar för att informera om insamlingen.

Läs mer
Loggo, Neg Mot Grön

2023-12-15

Varning: Spam via e-post från Avfall Sverige

Avfall Sveriges medarbetare Katarina Sundberg har fått sin e-post hackad. Ett mail har skickats ut till ett stort antal personer med rubriken ”Avfall…

Läs mer