2024-10-01
Biogasanvändningen minskar trots stora behov
Den stoppade skattebefrielsen på biogas har påverkat biogasanvändningen negativt. Den totala biogasanvändningen i Sverige sjönk med 7 procent till drygt 4,1 TWh under 2023. Däremot är utvecklingen för flytande biogas (LBG) fortsatt stark – både produktion och användning ökade under fjolåret. De svenska samrötningsanläggningarna, som behandlar matavfall, producerade 1,2 TWh biogas och 1,9 miljoner ton cirkulärt och förnybart gödningsmedel till svenskt jordbruk.
Det visar ny statistik från Energimyndigheten och Energigas Sverige som publicerades idag. Statistiken samlas in och sammanställs årligen av Energigas Sverige tillsammans med Avfall Sverige, Svenskt Vatten och Lantbrukarnas Riksförbund, på uppdrag av Energimyndigheten.
Minskningen av importen och totala biogasanvändningen under 2022 beror till stor del på den ansträngda gasmarknaden och de höga gaspriser som följde av Rysslands invasion av Ukraina i början på 2022.
– Under 2023 stabiliserades gasmarknaden och gaspriserna, men i stället upphörde plötsligt skattebefrielsen för biogas att gälla i början av 2023 på grund av en EU-dom. Sedan dess beskattas biogas som naturgas, vilket till stor del förklarar den fortsatta minskningen av biogasanvändningen under 2023. Det visar hur viktig skattebefrielsen varit för att skapa konkurrenskraft för biogas som drivmedel och uppvärmningsbränsle och att den så fort som möjligt måste återställas, säger Maria Malmkvist, vd på Energigas Sverige.
Sverige behöver mer biogas
Behovet av biogas framöver är långt mycket större än dagens produktion. Bara i industrin behövs minst 10 TWh biogas redan till 2030 enligt Industrins biogaskommission som lanserades i början av 2024.
– Produktionen måste nu öka snabbt och både potential och investeringsvilja finns. Riksdagen bör därför omgående införa ett nationellt produktionsmål om minst 10 TWh biogas till 2030 och säkerställa att det finns långsiktiga och tillräckliga styrmedel för att målet ska realiseras. Biogasen bidrar med stora samhällsnyttor och svensk produktion är avgörande för vår beredskap. Biogasen, som produceras av samhällets restprodukter, bidrar till ett robust och fossilfritt energisystem och en trygg råvaruförsörjning till samhällskritisk industri. Samtidigt bidrar biogödseln till en tryggare livsmedelsförsörjning, säger Tony Clark, vd på Avfall Sverige.
Senast uppdaterad - 2024-10-09