2021-11-09

Därför ger plasten oss huvudvärk

Frågan om plaståtervinning har aktualiserats genom SVT:s Dokument Utifrån. Vi vill passa på att förtydliga var problemet ligger, men också visa på lösningar som producenterna, avfallsbranschen och myndigheterna jobbar för att få på plats. Viktigt är att fortsätta källsortera.

Problemet med plast är att den kan anta så många olika former. Det finns tusentals varianter och en plastprodukt kan bestå av flera olika plaster eller plast blandad med andra material. Med dagens teknik kan vi inte materialåtervinna alla dessa varianter. Det är plastproducenterna som har de största möjligheterna att påverka återvinningsgraden, genom att välja rätt material i sina produkter och förpackningar.

Det pågår mycket för att förbättra läget, här är några exempel:

Kommunerna har som mål att nå en fossilfri avfallshantering, för klimatets skull. Att minska den mängd plast som hamnar i restavfallet är därför en prioriterad fråga, och då är god källsortering ett måste. 

Det mest effektiva sättet att minska problemet med plastavfall är förstås att minska den mängd plast som produceras. Alldeles färsk lagstiftning förbjuder vissa engångsprodukter av plast och för andra plastprodukter införs andra typer av begränsningar. Eftersom samma regler gäller inom hela EU kommer det på sikt att ge stora positiva effekter.

Dokument utifrån lyfter också den illegala avfallshanteringen. Det är ett stort och globalt problem. Men när det gäller avfall från svenska hushåll är risken minimal att det ska hamna på avvägar. 

Trots de svårigheter som finns är budskapet därför att fortsätta källsortera plastförpackningar och där det finns möjlighet också annat plastavfall, och att lämna det till återvinning – det är det bästa vi kan göra. 

Se Dokument Utifrån, Återvinningsbluffen 

Senast uppdaterad - 2022-08-18

Fler nyheter

Gasspis

2023-03-15

Mer biogas kan få produktionsstöd

EU-kommissionen öppnar för statsstöd till produktion av biogas i anläggningar med en installerad effekt upp till och med 50 000 ton per år, oavsett an…

Läs mer
Biogastankning

2023-09-04

Fortsatt osäkert om skattebefrielsen

Det är fortsatt osäkert om skattebefrielsen för biogas och biogasol kan återinföras. Det finns dock vissa förhoppningar om att EU-kommissionen redan i…

Läs mer
Matavfall Forpackat

2023-10-30

Förpackat avfall – detta gäller från nyår

Från den 1 januari 2024 ska den som har en förpackning som innehåller avfall se till att förpackningen skiljs från sitt innehåll.

Läs mer
Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Ulrika Frick Höstmötet 23

2023-11-14

Avfall Sveriges höstmöte: Allt ljus på insamlingen

De närmaste årens omvälvande förändringar av avfallshanteringen ställer stora krav på en effektiv insamling. Den ska möjliggöra hög återvinning av för…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer