2024-03-25

De har en egen brandman

– SRV har tidigare jobbat förebyggande med sitt brandskydd men inte tydligt strukturerat upp vem som gör vad. I dagsläget arbetar vi strategiskt och systematiskt, förklarar Jimmy Sturk Bergström.

I praktiken innebär det mycket kontakt med personal, mycket utbildning kring vad var och en ska göra om olyckan är framme, men även om hot och våld samt hur människor agerar i stressade situationer.

– Jag strävar exempelvis efter att vara ute och träffa vår personal på våra olika anläggningar för att få en inblick i deras vardag, men samtidigt skapa en gemenskap för att enklare kunna utföra det jobb som krävs för att ha ett bra brandskyddsarbete. Kan jag få personalen att bli delaktiga i brandskyddsarbetet kommer detta leda till att kunskapen ökar så man enklare kan se eventuella fel och brister, men framför allt att dessa brister åtgärdas i ett tidigt skede.

– Det är extremt viktigt med tanke på alla brandrisker som finns här inne, säger han och blickar ut över anläggningen. Det händer saker, utrustning körs sönder, saker hamnar där de inte ska vara. Det måste vara rent och snyggt och utrustningen måste vara tillgänglig och funktionell.

Kartlägger kompetens

En viktig del av Jimmy Sturk Bergströms arbete handlar om att sammanställa kompetens.

– Räddningstjänsten larmas om det börjar brinna, men det är vi som sitter på kunskapen om hur man bör agera. Vi har utrustning för att släcka en brand, vi har brandposter och en egen brandbil. Men framför allt har vi maskiner. Hjullastare och traktorgrävare krävs för att gräva av högar och flytta undan material som brinner. Har vi litiumbatterier som börjar brinna kan vi behöva täcka med jord eller slam.

– Vi måste jobba tillsammans och hjälpa varandra där ute. Därför hänger jag mycket med kollegorna för att se hur de jobbar och få en uppfattning om hur det funkar. Vi måste ju ta hjälp av expertisen, kommer vi till farligt avfall är det de som jobbar med det som är facit på hur vi ska agera om det börjar brinna.

Digitalt

I det systematiska brandskyddsarbetet har SRV satsat på ett digitalt kontrollsystem, vilket underlättar arbetet.

– Det är bara att ta upp telefonen om man hittar något och registrera det. Och vi är flera som kan lägga in. Sedan kan vi enkelt följa upp och se till att fel och brister blivit åtgärdade.

För att hitta lämpliga ledare i krissituationer har Jimmy Sturk Bergström ett tips:

– Sätt igång brandlarmet och se hur folk reagerar. Vissa kan bli näst intill apatiska, medan den som i normala fall är den blyga och tystlåtna kan bli den som kliver fram och kan ta beslut. Se därför till att öva på olika scenarion.

 

Artikeln är hämtad från Avfall och Miljö nr 1 2024. Läs hela numret digitalt.

Senast uppdaterad - 2024-03-25

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Möbler Grovavfall

2024-02-19

Vidgade vyer krävs för att nå återvinningsmålen

Fokusera uppströms, men också på verksamhetsavfallet. Det är Avfall Sveriges budskap i remissvaret på Naturvårdsverkets regeringsuppdrag, där de ger f…

Läs mer
Lustgastuber I Soprum Foto Andreas Bjäre

2024-03-26

Tryggare utan lustgas

Regeringens utredare föreslår begränsningar i försäljningen av lustgas för att förhindra att den används i berusningssyfte.

Läs mer
Plockanalys Tecknad

2024-04-02

Vänta med plockanalyser

Avfall Sverige kvalitetssäkrar nu sin manual för plockanalyser av mat- och restavfall. Kommuner rekommenderas därför att invänta det färdiga dokumente…

Läs mer
Trädgårdsavfall Eldas

2024-04-11

Sluteldat med trädgårdens löv och ris?

Det har i media rapporterats om att det är olagligt att elda löv, ris och annat trädgårdsavfall på den egna tomten. Även möjligheten att ha en majbras…

Läs mer