2022-06-16

Ekodesignförslaget kan bli en gamechanger

Avfall Sverige hyllar EU:s förslag till ekodesignförordning i sitt remissvar. Det har alla förutsättningar att revolutionera såväl produktion som konsumtion, menar vd Tony Clark.

EU:s förslag till nytt lagpaket som ska göra hållbarhet till en norm välkomnas av Avfall Sverige. Det skapar förutsättningar för att produkter designas så att de kan återbrukas flera gånger om innan de hamnar i materialåtervinningen. 

– Ekodesignförordningen innebär ett stort steg mot en mer hållbar produktion och konsumtion; uttaget av jungfruliga material kommer att minska och det blir lättare för gemene man att handla hållbart. Det är en nödvändighet om vi ska kunna nå såväl klimatmål som övriga hållbarhetsmål, säger Tony Clark, vd Avfall Sverige.

Produktpasset är ett konkret förslag som kan stärka konsumenternas makt och samtidigt underlätta för aktörer inom andrahandsmarknaden och i avfallsledet. 

– Nu gäller det att förslaget inte dras i långbänk. Det behöver genomföras så snart som möjligt och i sin helhet, låt det inte sluta i en urvattnad kompromiss där särintressen ges inflytande framför det övergripande miljö- och samhällsekonomiska intresset. Ekodesignförordningen kan bli en gamechanger för hållbarhet, säger Tony Clark.

Avfall Sverige lyfter i sitt remissvar fram några punkter som kräver lagstiftarnas uppmärksamhet:

  • Förslaget om produktpass är välkommet, men de måste utformas så att de själva inte medför ett avfallsproblem. 
  • Förslaget att osålda varor inte får förstöras behöver skärpas, det är inte tillräckligt långtgående.
  • Återbruk och andrahandsmarknader får inte försvåras genom den nya förordningen.
  • Ekodesignförordningen bör kompletteras med en bestämmelse om att miljö- och klimatmässig hållbarhet ska väga tyngre än fri rörlighet och konkurrensneutralitet. 

Läs remissvaret
Läs mer om förslaget

Senast uppdaterad - 2022-09-12

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Matavfall Frilagd

2023-11-23

Undantag för bioavfallet klara

Nu har Naturvårdsverket publicerat sina föreskrifter om undantag från krav på utsortering, separat insamling och fastighetsnära insamling av bioavfall…

Läs mer
EU Flagga

2023-12-08

Ny överenskommelse om ekodesign

EU parlamentet och EU-länderna har en preliminär överenskommelse om de nya regler som ska göra hållbarhet till en norm.

Läs mer
Däck Tyres

2023-12-13

Däck snart del i informationsansvar

Från 1 januari 2024 gäller en ny förordning om producentansvar på däck. Kommunerna ansvarar för att informera om insamlingen.

Läs mer
Loggo, Neg Mot Grön

2023-12-15

Varning: Spam via e-post från Avfall Sverige

Avfall Sveriges medarbetare Katarina Sundberg har fått sin e-post hackad. Ett mail har skickats ut till ett stort antal personer med rubriken ”Avfall…

Läs mer