2023-07-06

EU-förslag om textil samt skärpta mål för matavfall

Den 5 juli presenterade EU-kommissionen sitt förslag kring revidering av det befintliga ramdirektivet för avfall, med fokus på textilier och matsvinn. I förslaget finns krav på producentansvar för textilier och kvantitativa mål för att minska matsvinnet.

Båda delarna ska nu diskuteras i EU-parlamentet och rådet, varpå följer trepartsförhandlingar.

– Vi välkomnar EU-kommissionens förslag på krav på producentansvar för textilier säger Tony Clark, vd Avfall Sverige. Det är viktigt att regeringens nyligen presenterade förslag om separat insamling av textil tar hänsyn till ett kommande producentansvar. Det kommer kunna öka insamling, sortering, återanvändning och återvinning av textilier i EU och samtidigt försvåra dumpning i länder i Afrika. Förslaget är helt i linje med EU:s strategi för hållbara och cirkulära textilier och Avfall Sveriges arbete för ökad cirkularitet.

Avfall Sverige kommer att bevaka den fortsatta beslutsprocessen för medlemmarnas räkning och återkomma med synpunkter i den förväntade kommande remisshanteringen av förslaget. En första sammanställning av förslagen bifogas här.


Revidering av EUs avfallsdirektiv – förslag om producentansvar för textil samt skärpta mål för matavfall

Textilavfall

Sammanfattningsvis innebär förslaget om producentansvar för textilavfall att producenterna blir fullt kostnadsansvariga för hela livscykeln för textilprodukter och en hållbar hantering av textilier. EU-kommissionens förslag kommer nu att beredas av EU-parlamentet och Ministerrådet. Det framgår inte av förslaget när producentansvaret föreslås träda i kraft.

Enligt EU-kommissionen kommer förslaget att snabba på utbyggnaden av separat insamling, sortering, återanvändning och återvinning inom EU.

EU-kommissionen föreslår ett obligatoriskt och EU-harmoniserat producentansvar. Det handlar om ett s k förlängt ekonomiskt producentsvar, det vill säga att producenterna också ska ta fullt ansvar för textilen när den har blivit avfall och täcka kostnaderna för insamling, sortering, återanvändning och återvinning.

EU-kommissionens förslag innebär att medlemsstaterna ska införa producentansvar för hemtextil, klädesplagg, textilaccessoarer och skodon och ytterligare plagg och accessoarer listade i en bilaga (bilaga IVc), som sätts på marknaden första gången i en medlemsstat.

Avfall Sverige konstaterar att detta innebär att omfattningen är bredare än det textilavfall som utgör kommunalt avfall. Genom avgränsningen innefattas dock inte till exempel produktionsspill från textiltillverkning eftersom det inte utgörs av hela klädesplagg. Däremot är bedömningen att hela klädesplagg som kasseras i tillverkningen omfattas.

Kommissionen hänvisar till gällande bestämmelser i avfallsdirektivet 2008/98/EG angående omfattningen av producentansvaret (se artikel 8 och 8a). Där anges att varje fysisk eller juridisk person som yrkesmässigt utvecklar, tillverkar, bearbetar, behandlar, säljer eller importerar produkter (produktens producent) har utökat producentansvar.

Producenterna ska täcka kostnader för hanteringen av textilavfall, vilket enligt EU-kommissionen också kommer att skapa incitament för producenterna att minska sitt avfall och att öka cirkulariteten av textilprodukter genom att från början designa bättre produkter. Hur mycket som producenterna ska betala till systemen för producentansvar ska avgöras av miljöprestandan för produkterna (”eco modulation”), enligt EU-kommissionen.

Utsortering för återanvändning ska prioriteras och det som inte kan återanvändas ska materialåtervinnas i första hand.

En reglering av producentansvar för textil ska förtydliga vad som utgör avfall och vad som anses utgöra återanvändningsbar textil, vilket enligt EU-kommissionen ska motverka att textilavfall exporteras förtäckt som textil för återanvändning.

I inledningen till förslaget skriver EU-kommissionen att insamlingen av textilavfall bör organiseras i samarbete med andra aktörer inom avfallshanteringen, såsom kommuner och välgörenhetsorganisationer.

Matavfall

EU-kommissionens förslag innehåller också förslag om mål för minskat matavfall. EU har förbundit sig att uppfylla ett globalt mål om matavfall (the Global Sustainable Development Goal, SDG). EU-kommissionen föreslår att matavfallet från tillverkning och beredning av livsmedel ska minska med 10 procent till år 2030 och från detaljhandel och konsumtion (restauranger och annan matservice samt hushåll) med 30 procent (per capita).  

Avfall Sverige kommer att bevaka den fortsatta beslutsprocessen för medlemmarnas räkning och återkomma med synpunkter i den förväntade kommande remisshanteringen av förslaget. Samtidigt har regeringen remitterat ett förslag om krav på separat insamling av textilier från och med 2025 i enlighet med EU-krav, se Avfall Sveriges nyhet här: https://www.avfallsverige.se/aktuellt/nyheter/en-utmaning-att-tycka-till-om/

 

Länkar

- Kommissionens information om förslagen:
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/IP_23_3635

- Kommissionens förslag inklusive bilagor och konsekvensbeskrivning med mera: https://environment.ec.europa.eu/publications/proposal-targeted-revision-waste-framework-directive_en

Senast uppdaterad - 2023-10-31

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Möbler Grovavfall

2024-02-19

Vidgade vyer krävs för att nå återvinningsmålen

Fokusera uppströms, men också på verksamhetsavfallet. Det är Avfall Sveriges budskap i remissvaret på Naturvårdsverkets regeringsuppdrag, där de ger f…

Läs mer
Lustgastuber I Soprum Foto Andreas Bjäre

2024-03-26

Tryggare utan lustgas

Regeringens utredare föreslår begränsningar i försäljningen av lustgas för att förhindra att den används i berusningssyfte.

Läs mer
Plockanalys Tecknad

2024-04-02

Vänta med plockanalyser

Avfall Sverige kvalitetssäkrar nu sin manual för plockanalyser av mat- och restavfall. Kommuner rekommenderas därför att invänta det färdiga dokumente…

Läs mer
Trädgårdsavfall Eldas

2024-04-11

Sluteldat med trädgårdens löv och ris?

Det har i media rapporterats om att det är olagligt att elda löv, ris och annat trädgårdsavfall på den egna tomten. Även möjligheten att ha en majbras…

Läs mer