2022-11-18

FNI-nytt på höstmötet

Under Avfall Sveriges höstkonferens presenterade Naturvårdsverket och Avfall Sverige senaste nytt om kommunernas kommande ansvar för insamling av förpackningar. Goda råd och stöd erbjuds från båda parter.

Just nu är Naturvårdsverkets förslag till föreskrifter som reglerar kommunernas ersättning för förpackningsinsamlingen på remiss. Deras expert Camilla Westlund beklagade förseningen men lovade att en uppdaterad version kommer att finnas på plats i god tid innan årsskiftet 2023/2024 då ansvaret övergår.

Föreskriftens 6§ har väckt särskilt intresse. Den handlar om ytterligare grunder för ersättning till kommunerna, och Naturvårdsverket utreder nu vilka grunder det kan vara. En förutsättning är att förhållanden som befolkningstäthet och framkomlighet orsakar högre kostnader och att kommunen vidtagit rimliga åtgärder för att begränsa kostnaderna.

Ett forum för aktörsdialog kommer att starta under nästa år, och andra kvartalet 2023 kommer Naturvårdsverkets portal, där kommunerna ska redovisa en rad uppgifter, att vara klar. Det är bara tonnage-statistiken som behöver lämnas kvartalsvis, övrigt räcker att redovisa en gång per år.

Samlokaliserade verksamheter är också något som väckt många frågor. Naturvårdsverket kunde klargöra att de bara kan välja kommunen som insamlare om de delar avfallsbehållare med hushåll.

Expertråd för flerbostadshus och ÅVS

För flerbostadshus finns idag närmare 50 000 privaträttsliga avtal med entreprenörer som sköter förpackningsinsamlingen Efter årsskiftet 2024 blir det olagligt för entreprenörer att samla in detta avfall utan avtal med kommuner. Många kommuner önskar dock att FNI-insamlingen kan fortgå och vill ha en smidig övergång.

För att reda ut hur det kan göras på bästa sätt har Avfall Sverige anlitat Lindahl advokatbyrå. Deras slutsats är att kommuner alltid kan genomföra annonserad upphandling, men att även direktupphandling är lämpligt om värdet är under tröskelvärdet på 700 000 kr, vilket kanske framför allt är möjligt för mindre kommuner. Alternativet tjänstekoncession kan vara tillämpligt beroende på kommunens avgiftsmodell, menar Lindahl. Även auktorisationssystem fungerar om vissa villkor är uppfyllda:  

Auktorisationssystemet innebär att inget urval görs, alla som uppfyller kommunens krav kan ansluta sig, och entreprenörer konkurrerar inte genom pris utan genom kvalitet och kringtjänster.

Kommunerna behöver också besluta om de ska ta över de befintliga återvinningsstationerna eller skapa egna lättillgängliga insamlingsplatser. 

Kommande material

Avfall Sverige arbetar vidare med frågan om kommunernas insamlingsansvar. På hemsidan finns redan en del underlag och mer är på väg:

Här hittar du Avfall Sveriges medlemsinformation om förpackningsinsamling 

Senast uppdaterad - 2023-01-26

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Textil:Kläder

2024-09-17

Stöd för insamling av textilavfall

Avfall Sverige har tagit fram stödmaterial som beskriver hur kommunerna kan uppfylla det kommande kravet på separat insamling och behandling av textil…

Läs mer
Jan Jönsson, Wrams Gunnarstorp

2024-11-05

En pionjär för mer hållbar biogödsel

Biogödsel är temat i nya numret av Avfall och Miljö. Läs bland annat om Wrams Gunnarstorps gård, där nya gödselprodukter utvecklas som kan komma att s…

Läs mer
Ukraina, Handslag

2025-03-25

Kommuner i framkant – stärker Ukrainas avfallshantering

WM4U, Waste Management for Ukraine, är igång – och samarbetet mellan svenska och ukrainska kommuner tar fart. Fyra kommunkluster i Ukraina har nu knut…

Läs mer
Säkerhet På ÅVC Webb2

2025-03-25

4 av 5 återvinningscentraler har utsatts för brott

80 procent av återvinningscentralerna har utsatts för någon form av brott under 2023. Det är inte ovanligt att besökare är hotfulla eller till och med…

Läs mer
Handlingsplan För Att Minska Plasten 20250310

2025-03-27

Så ska mindre plast förbrännas

29 aktörer har enats om en handlingsplan som konkretiserar vad de kan göra för att minska plastavfall till förbränning och öka cirkulationen av plastf…

Läs mer