2022-08-31

Hållbarhet och stabilitet i en orolig tid

Tillgången till stabil, planerbar och reglerbar kraft har blivit än mer akut nu när hela Europa på kort tid behöver ställa om sin energiförsörjning. Vi vill visa på potentialen som finns i avfall både för energi och biogas, något som - hittills - inte framkommit i debatten.

Energiåtervinning ur avfall är och vill vara en del av omställningen till ett mer hållbart samhälle. När våra el- och värmebehov tillgodoses med en mix av källor där de förnyelsebara står för alltmer behöver vi också en planerbar kraft som stabilisator i systemet. Energiåtervinning ur avfall täcker i dagsläget elbehovet i 940 000 hushåll och ger värme i nästan 1,5 miljoner hushåll. En fossilfri avfallsförbränning bidrar till stabilitet i det känsliga energiförsörjningsnätet. Branschen arbetar därför hårt för att göra energiåtervinningen fossilfri, bl.a att med bättre utsortering minska mängden plast som går till energiåtervinning och genom att ta hand om den koldioxid som ändå bildas (med hjälp av CCS-teknik som neutralisera koldioxidutsläpp). Sverige toppar Europaligan i hur mycket energi vi får ut per ton av avfallet. 

Avfall Sverige är övertygade om att koldioxidutsläppen från energiåtervinning kan minskas till nära noll år 2045 och halveras till 2030, men det kräver att även aktörer utanför branschen; producenter, konsumenter och politiken - alla - gör sin del.

Branschen behöver 

Svensk biogas och biogödsel bidrar också till att göra Sverige och EU mindre beroende av rysk gas och olja men också konstgödsel. Inhemskt producerad biogas och biogödsel kan användas som råvara till industrin, förnybart drivmedel, till uppvärmning, elproduktion och som gödselmedel till jordbruket.

Svensk biogas och biogödsel bidrar till: 

Den europeiska planen – RePowerEU – tar sikte på att snabbt ställa om energiförsörjningen. I Sverige behöver kunskapen om nyttan av energiåtervinningen och biogasen samt deras möjliga bidrag till att trygga Sveriges energibehov öka. Vi har den kunskapen och kan och behöver vara en del av den omställningen – för klimatet och för vår trygghet. Vi bidrar gärna med vår kunskap.

Läs mer om hur investeringar i energiåtervinning bidrar till stabilitet

Läs mer svensk biogas och biogödsels roll i den cirkulära ekonomin

Senast uppdaterad - 2022-10-11

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Möbler Grovavfall

2024-02-19

Vidgade vyer krävs för att nå återvinningsmålen

Fokusera uppströms, men också på verksamhetsavfallet. Det är Avfall Sveriges budskap i remissvaret på Naturvårdsverkets regeringsuppdrag, där de ger f…

Läs mer
Lustgastuber I Soprum Foto Andreas Bjäre

2024-03-26

Tryggare utan lustgas

Regeringens utredare föreslår begränsningar i försäljningen av lustgas för att förhindra att den används i berusningssyfte.

Läs mer
Plockanalys Tecknad

2024-04-02

Vänta med plockanalyser

Avfall Sverige kvalitetssäkrar nu sin manual för plockanalyser av mat- och restavfall. Kommuner rekommenderas därför att invänta det färdiga dokumente…

Läs mer
Trädgårdsavfall Eldas

2024-04-11

Sluteldat med trädgårdens löv och ris?

Det har i media rapporterats om att det är olagligt att elda löv, ris och annat trädgårdsavfall på den egna tomten. Även möjligheten att ha en majbras…

Läs mer