2024-01-16

Ingenting har hänt

Den 1 januari 2024 tog kommunerna över insamlingen av förpackningar. De flesta har inte märkt någon skillnad. Men om några år blir det desto större förändringar, både för hushållen och för klimatet.

Sveriges kommuner har tagit över ansvaret för insamlingen av förpackningar från producenterna som följd av ett regeringsbeslut. Genom att samla ansvaret för insamling av mat- och restavfall, förpackningar och tidningar kan hanteringen effektiviseras. På sikt kommer det möjliggöra bättre service och ökad återvinning, som kan bidra till att Sverige når klimat- och miljömålen.

Förändringen innebär att kommunerna tar över flertalet av de återvinningsstationerna som tidigare ägts av Förpackningsinsamlingen, (FTI). De insamlade förpackningarna lämnas sedan över till producenterna, som även framöver ansvarar för själva återvinningen.

– Kommunerna har jobbat hårt för en smidig övergång så att förändringen ska märkas så lite som möjligt. Bara omskyltningen av återvinningsstationerna har inneburit att nästan 240 000 dekaler måste bytas, många nya rutiner och rapporteringssystem har fått tas fram och transporttjänster eller nya sopbilar har upphandlats inför årsskiftet, säger Tony Clark, vd för Avfall Sverige. 

Hushållen ska fortsätta sortera ut sina förpackningar och lämna dem till en återvinningsstation eller återvinningscentral. Den digitala funktionen Hitta återvinningen guidar till närmaste insamlingsplats. De som tidigare kunnat lämna förpackningar i sitt miljörum eller vid sin tomt kommer att kunna göra det även framöver. För de flesta är alltså det mesta precis som vanligt. Tills vidare.

Regeringen har nämligen också beslutat att alla kommuner ska införa fastighetsnära insamling. Senast den 1 januari 2027 ska alla hushåll kunna lämna sina förpackningar nära sitt hem.

– Det innebär en ökad service som leder till ökad återvinning. Erfarenheter från kommuner som redan har infört detta visar att mängden förpackningar i vanliga soppåsen kan halveras. Det innebär en stor vinst för miljön. Det är möjligt att genomföra brett över hela landet just tack vare att kommunerna getts insamlingsansvaret, säger Tony Clark.

Fakta

Producentansvaret innebär att de som sätter en förpackning på marknaden ska ansvara för och bekosta insamling och återvinning av den. Producenterna ska alltså ersätta kommunen för sådana kostnader.

Läs mer om Kommunalt insamlingsansvar för förpackningar

Senast uppdaterad - 2024-04-02

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Textil:Kläder

2024-09-17

Stöd för insamling av textilavfall

Avfall Sverige har tagit fram stödmaterial som beskriver hur kommunerna kan uppfylla det kommande kravet på separat insamling och behandling av textil…

Läs mer
Jan Jönsson, Wrams Gunnarstorp

2024-11-05

En pionjär för mer hållbar biogödsel

Biogödsel är temat i nya numret av Avfall och Miljö. Läs bland annat om Wrams Gunnarstorps gård, där nya gödselprodukter utvecklas som kan komma att s…

Läs mer
Ukraina, Handslag

2025-03-25

Kommuner i framkant – stärker Ukrainas avfallshantering

WM4U, Waste Management for Ukraine, är igång – och samarbetet mellan svenska och ukrainska kommuner tar fart. Fyra kommunkluster i Ukraina har nu knut…

Läs mer
Säkerhet På ÅVC Webb2

2025-03-25

4 av 5 återvinningscentraler har utsatts för brott

80 procent av återvinningscentralerna har utsatts för någon form av brott under 2023. Det är inte ovanligt att besökare är hotfulla eller till och med…

Läs mer
Handlingsplan För Att Minska Plasten 20250310

2025-03-27

Så ska mindre plast förbrännas

29 aktörer har enats om en handlingsplan som konkretiserar vad de kan göra för att minska plastavfall till förbränning och öka cirkulationen av plastf…

Läs mer