2022-02-18

Inspel till nya avfallsdirektivet

Fokusera mer på giftfria kretslopp, på deponiförbud och ställ krav på att produkter fungerar i en cirkulär ekonomi. Det skriver Avfall Sverige i en kommentar till EU:s miljödirektorat, som nu arbetar med den kommande avfallslagstiftningen.

– EU:s avfallsdirektiv har bara några år på nacken, men det är tydligt att förändringens vidare blåser, för redan snickras det på ett nytt. Avfall Sverige vill passa på att göra direktivet till ett effektivare redskap i den cirkulära ekonomin, säger Avfall Sveriges vd Tony Clark.

Avfall Sverige har en rad önskemål. Framför allt bör kommissionen sätta en giftfri miljö i fokus. Det kan bland annat ske genom reglering som säkerställer att farliga ämnen inte recirkulerar i återvinningen. I många fall är energiåtervinning en oumbärlig behandlingsmetod i detta arbete.

Deponiförbud för organiskt och brännbart avfall bör införas, och inte bara för kommunalt avfall utan även ­för verksamhetsavfall. Sverige är ett ypperligt exempel på hur effektiva deponiförbud kan vara – här deponeras idag 4 kilo per person, vilket kan jämföras med genomsnittet i EU på 120 kg.

Vidare bör ett nytt ramdirektiv följas av förändringar i produktlagstiftningen. Som exempel nämns ett direktiv om eko-design och miljömärkning samt mål för återvinningsbara produkter och andel återvunnet material i nya produkter. Detta är frågor som Avfall Sverige också sedan länge driver på hemmaplan.

En viktig grundförutsättning för att det kommande ramdirektivet för avfall ska kunna leda till en bättre avfallshantering är att kommunerna ges ansvaret för att samla in det kommunala avfallet. Det skulle säkerställa att alla medborgare har tillgång till avfallshantering med en hög miljö- och samhällsnytta.

Ett formellt förslag till nytt ramdirektiv för avfall väntas under 2023.

Läs hela inlägget 

Senast uppdaterad - 2022-08-18

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Textil:Kläder

2024-09-17

Stöd för insamling av textilavfall

Avfall Sverige har tagit fram stödmaterial som beskriver hur kommunerna kan uppfylla det kommande kravet på separat insamling och behandling av textil…

Läs mer
Jan Jönsson, Wrams Gunnarstorp

2024-11-05

En pionjär för mer hållbar biogödsel

Biogödsel är temat i nya numret av Avfall och Miljö. Läs bland annat om Wrams Gunnarstorps gård, där nya gödselprodukter utvecklas som kan komma att s…

Läs mer
Ukraina, Handslag

2025-03-25

Kommuner i framkant – stärker Ukrainas avfallshantering

WM4U, Waste Management for Ukraine, är igång – och samarbetet mellan svenska och ukrainska kommuner tar fart. Fyra kommunkluster i Ukraina har nu knut…

Läs mer
Säkerhet På ÅVC Webb2

2025-03-25

4 av 5 återvinningscentraler har utsatts för brott

80 procent av återvinningscentralerna har utsatts för någon form av brott under 2023. Det är inte ovanligt att besökare är hotfulla eller till och med…

Läs mer
Handlingsplan För Att Minska Plasten 20250310

2025-03-27

Så ska mindre plast förbrännas

29 aktörer har enats om en handlingsplan som konkretiserar vad de kan göra för att minska plastavfall till förbränning och öka cirkulationen av plastf…

Läs mer