2023-04-28

Kommunernas egen ”hitta din ÅVS”

Avfall Sverige kommer att utveckla en plattform där allmänheten ska kunna söka närmaste återvinningsstation eller annan plats för förpackningsinsamling. Kundgränssnittet kommer enligt plan att ligga på den nationella avfallsportalen sopor.nu. 

Idag finns motsvarande funktion på FTI:s hemsida, men den kommer att släckas ner när kommunerna tar över insamlingsansvaret för förpackningar.

För att kunna skapa och upprätthålla motsvarande lösning kommer Avfall Sverige att bygga en portal där all data hanteras i en gemensam databas. 

– Vi ser det som en enklare väg att vi bygger upp en portal som vi delar med oss av, än att alla kommuner ska hitta en egen lösning. Sedan måste förstås varje kommun se till att korrekta uppgifter hamnar i databasen, säger Jenny Westin, seniorrådgivare.

I databasen som portalen bygger på, ligger respektive kommuns uppgifter om var återvinningsstationerna/insamlingsplatserna finns, när det töms och städas etc. Dessa uppgifter kan antingen inhämtas till portalen automatiskt via kommunernas verksamhetsstöd och/eller genom att kommunen matar in dem manuellt.

– Vår plan är att en sådan här plattform ska kunna vara klar i höst, men vi är i startskedet och har ännu inte tidsplanen helt klar. Mer information läggs löpande ut på vår hemsida, säger kommunikationschefen Anna-Carin Gripwall. 

– Vi har ännu inte kommit på något bra namn för portalen, kallar den just nu portal för insamlingsplatser – någon som har något bra förslag så tar vi gärna det! Har ni tips på detta eller andra frågor, hör av er. 

 

FTI:s funktion, som den ser ut idag

sopor.nu

Kontakt Jenny Westin Anna-Carin Gripwall

Senast uppdaterad - 2023-06-27

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Matavfall Frilagd

2023-11-23

Undantag för bioavfallet klara

Nu har Naturvårdsverket publicerat sina föreskrifter om undantag från krav på utsortering, separat insamling och fastighetsnära insamling av bioavfall…

Läs mer
EU Flagga

2023-12-08

Ny överenskommelse om ekodesign

EU parlamentet och EU-länderna har en preliminär överenskommelse om de nya regler som ska göra hållbarhet till en norm.

Läs mer
Däck Tyres

2023-12-13

Däck snart del i informationsansvar

Från 1 januari 2024 gäller en ny förordning om producentansvar på däck. Kommunerna ansvarar för att informera om insamlingen.

Läs mer
Loggo, Neg Mot Grön

2023-12-15

Varning: Spam via e-post från Avfall Sverige

Avfall Sveriges medarbetare Katarina Sundberg har fått sin e-post hackad. Ett mail har skickats ut till ett stort antal personer med rubriken ”Avfall…

Läs mer