2024-04-24

Kvotplikt och återbruk i nya förpackningsförordningen

Idag har EU-parlamentet beslutat om Förpackningsförordningen, med tuffa krav för att minska mängden förpackningar och göra dem mer hållbara.

Enligt parlamentets beslut ska mängden förpackningar ha minskat med 15 procent till 2040. Särskilt fokus sätts på plastförpackningarna.

Vissa engångsförpackningar förbjuds, till exempel förpackningar för obearbetade färska frukter och grönsaker, förpackningar för livsmedel och drycker som fylls och konsumeras i kaféer och restauranger, enskilda portionsförpackningar, miniatyrförpackningar för toalettartiklar och mycket tunna plastbärkassar.

Mer ska återvinnas; alla förpackningar ska kunna återvinnas enligt strikta kriterier. Undantag görs bara för förpackningar i lättviktsträ, kork, textil, gummi, keramik, porslin och vax.

Mer ska återanvändas; det införs nya mål för återanvändning för många dryckesförpackningar som ska införas senast 2030. De som säljer drycker, men även hämtmat, ska ge konsumenterna möjlighet att ta med sig en egen behållare. De ska också sträva efter att erbjuda 10 procent av produkterna i återanvändbara förpackningar senast 2030. Vidare ska 90 procent av förpackningarna till stora hushållsapparater återanvändas.

Kvotplikt införs 2030 och från 2040 ska 65 procent av materialet i PET-flaskor vara återvunnet. För andra plastförpackningar varierar kravet mellan 25 och 65 procent beroende på typ av plast och hur den används.

Förpackningarna ska bli renare; användning av PFAS måste hållas under vissa tröskelvärden.

Många länder kommer också att behöva införa system för insamling av dryckesbehållare för engångsbruk av plast eller metall. Senast 2029 ska 90 procent av dem samlas in separat.

Innan förordningen kan träda i kraft måste ministerrådet godkänna den.

 

EU-parlamentets pressmeddelande

AVfall Sveriges kommentarer när förslaget kom

Senast uppdaterad - 2024-09-17

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Textil:Kläder

2024-09-17

Stöd för insamling av textilavfall

Avfall Sverige har tagit fram stödmaterial som beskriver hur kommunerna kan uppfylla det kommande kravet på separat insamling och behandling av textil…

Läs mer
Jan Jönsson, Wrams Gunnarstorp

2024-11-05

En pionjär för mer hållbar biogödsel

Biogödsel är temat i nya numret av Avfall och Miljö. Läs bland annat om Wrams Gunnarstorps gård, där nya gödselprodukter utvecklas som kan komma att s…

Läs mer
Ukraina, Handslag

2025-03-25

Kommuner i framkant – stärker Ukrainas avfallshantering

WM4U, Waste Management for Ukraine, är igång – och samarbetet mellan svenska och ukrainska kommuner tar fart. Fyra kommunkluster i Ukraina har nu knut…

Läs mer
Säkerhet På ÅVC Webb2

2025-03-25

4 av 5 återvinningscentraler har utsatts för brott

80 procent av återvinningscentralerna har utsatts för någon form av brott under 2023. Det är inte ovanligt att besökare är hotfulla eller till och med…

Läs mer
Handlingsplan För Att Minska Plasten 20250310

2025-03-27

Så ska mindre plast förbrännas

29 aktörer har enats om en handlingsplan som konkretiserar vad de kan göra för att minska plastavfall till förbränning och öka cirkulationen av plastf…

Läs mer