2024-04-24
Kvotplikt och återbruk i nya förpackningsförordningen
Idag har EU-parlamentet beslutat om Förpackningsförordningen, med tuffa krav för att minska mängden förpackningar och göra dem mer hållbara.
Enligt parlamentets beslut ska mängden förpackningar ha minskat med 15 procent till 2040. Särskilt fokus sätts på plastförpackningarna.
Vissa engångsförpackningar förbjuds, till exempel förpackningar för obearbetade färska frukter och grönsaker, förpackningar för livsmedel och drycker som fylls och konsumeras i kaféer och restauranger, enskilda portionsförpackningar, miniatyrförpackningar för toalettartiklar och mycket tunna plastbärkassar.
Mer ska återvinnas; alla förpackningar ska kunna återvinnas enligt strikta kriterier. Undantag görs bara för förpackningar i lättviktsträ, kork, textil, gummi, keramik, porslin och vax.
Mer ska återanvändas; det införs nya mål för återanvändning för många dryckesförpackningar som ska införas senast 2030. De som säljer drycker, men även hämtmat, ska ge konsumenterna möjlighet att ta med sig en egen behållare. De ska också sträva efter att erbjuda 10 procent av produkterna i återanvändbara förpackningar senast 2030. Vidare ska 90 procent av förpackningarna till stora hushållsapparater återanvändas.
Kvotplikt införs 2030 och från 2040 ska 65 procent av materialet i PET-flaskor vara återvunnet. För andra plastförpackningar varierar kravet mellan 25 och 65 procent beroende på typ av plast och hur den används.
Förpackningarna ska bli renare; användning av PFAS måste hållas under vissa tröskelvärden.
Många länder kommer också att behöva införa system för insamling av dryckesbehållare för engångsbruk av plast eller metall. Senast 2029 ska 90 procent av dem samlas in separat.
Innan förordningen kan träda i kraft måste ministerrådet godkänna den.
EU-parlamentets pressmeddelande
AVfall Sveriges kommentarer när förslaget kom
Senast uppdaterad - 2024-09-17